Czy jest jakieś ryzyko zakażenia toksoplazmozą?

Dzień dobry, jestem w 17 tygodniu ciąży, wczoraj zjadłam 3 plasterki szynki parmeńskiej. Czy jest jakieś ryzyko zakażenia toksoplazmozą?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam, lekarze są zgodni – kobieta w ciąży nie powinna spożywać produktów odzwierzęcych na surowo czy też takich, które nie podlegają pasteryzacji. Mam tu na myśli surowe mięso, ryby oraz jaja nie poddane obróbce termicznej i sery pleśniowe. Te ostatnie zawierają bakterie z grupy lysteria, które mogą prowadzić nawet do poronienia. Zachęcam do zapoznania się z materiałem: https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-sery-plesniowe-i-pikantne-potrawy. Z kolei surowe mięso może zawierać np. bakterie z grupy salmonella – szczegóły w tym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-surowe-mieso-i-watrobke. Poza nimi zagrożeniem jest oczywiście również toksoplazmoza, czyli choroba wywoływana przez pasożyty. Przenoszona jest przez zwierzęta i ok. 50% ciężarnych nie przechodziło tej choroby, więc są bardziej narażone. Bardzo ważne jest więc, by unikać źródeł zakażenia, czyli spożywania surowych mięs, nieumytych warzyw czy owoców oraz czyszczenia kociej kuwety. Serdecznie zachęcam do zapoznania się z artykułem szczegółowo objaśniającym ryzyko, jakie niesie za sobą ta choroba https://portal.abczdrowie.pl/toksoplazmoza-w-ciazy. Aby potwierdzić lub wykluczyć chorobę, wystarczą testy. Szczegółowy opis badania i jego wyników pod adresem: https://portal.abczdrowie.pl/toksoplazmoza-w-ciazy-co-moze-ja-spowodowac. Jeśli szynka, którą Pani spożywała była wędzona na zimno, czyli nie została poddana obróbce cieplnej – może być potencjalnym źródłem zarażenia. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty