Czy można jeść produkty termizowane w ciąży?

Dzień dobry, Jestem w 21. Tygodniu ciąży. Bardzo przestrzegam tego zeby nabial jesc tylko pasteryzowane. Ale dzisiaj kupilan ser termizowany. Zjadlam tylko gryza bo nie dawało mi spokoju to słowo termizacja. Sprawdziłam i już wiem że to nie to samo co pasteryzacja. Czy przez tego gryza mogę sprowadzić listerie na moje dziecko?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Dzień dobry,

spożywanie produktów termizowanych w ciąży nie jest zalecane, ponieważ żywność podczas tego procesu ma krótki kontakt z temperaturą powyżej 60 stopni, co teoretycznie niesie ryzyko rozwoju bakterii. Zakażenie w tej sytuacji jest jednak mało prawdopodobne, lecz teoretycznie możliwe. W tym momencie powinna Pani obserwować swój organizm oraz zwrócić szczególną uwagę, czy nie występują popularne objawy zakażenia typu gorączka, biegunka, drgawki, wymioty, gdyby coś takiego się pojawiło, proszę zgłosić się do lekarza powiadamiając go także o spożytym serze.

Zachęcamy także do zapoznania się z artykułami o podobnej tematyce:

https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-owoce-morza-i-ryby

https://portal.abczdrowie.pl/w-ciazy-jedz-sol-z-umiarem

https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-sery-plesniowe-i-pikantne-potrawy

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty