Dzień dobry,
spożywanie produktów termizowanych w ciąży nie jest zalecane, ponieważ żywność podczas tego procesu ma krótki kontakt z temperaturą powyżej 60 stopni, co teoretycznie niesie ryzyko rozwoju bakterii. Zakażenie w tej sytuacji jest jednak mało prawdopodobne, lecz teoretycznie możliwe. W tym momencie powinna Pani obserwować swój organizm oraz zwrócić szczególną uwagę, czy nie występują popularne objawy zakażenia typu gorączka, biegunka, drgawki, wymioty, gdyby coś takiego się pojawiło, proszę zgłosić się do lekarza powiadamiając go także o spożytym serze.
Zachęcamy także do zapoznania się z artykułami o podobnej tematyce:
https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-owoce-morza-i-ryby
https://portal.abczdrowie.pl/w-ciazy-jedz-sol-z-umiarem
https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-sery-plesniowe-i-pikantne-potrawy
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy w ciąży można jeść oscypki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę jeść Camembert w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść wędzony ser? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy oscypek jest groźny w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło u mnie dojść do zakażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jedzenie serów pleśniowych w ciąży – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy spożywając te produkty mogłam zaszkodzić ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę w ciąży jeść lody? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest jakieś ryzyko zakażenia toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego a ciąża – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska