Witam,
o ile nabiał w postaci mleka czy śmietanki powinien być pasteryzowany i prawdopodobnie nie stanowi źródła zagrożenia, o tyle zawartość jajek, a także ewentualne błędy w przechowywaniu lodów mogą być problematyczne i wiążą się zarówno z salmonellą, jak i listerią.
Jeśli jest Pani zainteresowana, więcej informacji na temat salmonellozy i listeriozy odnajdzie Pani w naszych materiałach: https://portal.abczdrowie.pl/listerioza oraz https://portal.abczdrowie.pl/ochrona-przed-salmonelloza-profilaktyka-jest-bardzo-wazna-wideo.
Choć nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy można jeść w ciąży lody, to wielu lekarzy odradza te słodycze. Natomiast warto wiedzieć, że hipermarkety, a nawet dyskonty mają często bardzo bogatą ofertę lodów na bazie jogurtu, a także lodów wegańskich na bazie mleczka kokosowego i owocowych sorbetów, które są dużo lepszym rozwiązaniem niż tradycyjne lody z mlekiem i jajami w składzie.
O właściwościach lodów i zagrożeniach związanych z jedzeniem lodów może Pani przeczytać w naszym artykule: https://parenting.pl/lody-w-ciazy.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy w ciąży można jeść oscypki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść wędzony ser? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę jeść Camembert w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zakażenia listeriozą w 12 tygodniu ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy przez to jedzenie mogłam zarazić się listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy przy zakażeniu toksoplazmozą CRP wzrośnie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy zjedzenie tych lodów mogło zaszkodzić kobiecie w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Kiedy mogę wykonać badanie na listeriozę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy oscypek jest groźny w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie jest ryzyko zakażenia listeriozą? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
artykuły
Nie jedz tego w ciąży!
Mrożone owoce morza Owoce morza są cennym źródłem
W czasie wypoczynku uważaj, co jesz. Ryzyko niebezpiecznej reakcji alergicznej i zatrucia rośnie diametralnie
Letnia aura i długi weekend - czy może być lepsze
Chorują całe rodziny. "Szerzą się łatwiej, szybciej, jest ich dużo więcej"
Na termometrach niemal lato, ale choroby infekcyjn