Czy mogę w ciąży jeść lody?

Witam, czy lody na patyku z popularnej sieci sklepów spożywczych które maja w składzie „mleko 17.5%, świeża śmietanka 17.8% są bezpieczne w ciąży? Niestety na opakowaniu nie jest napisane czy jest to wyrób z mleka pasteryzowanego. Pozdrawiam
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

o ile nabiał w postaci mleka czy śmietanki powinien być pasteryzowany i prawdopodobnie nie stanowi źródła zagrożenia, o tyle zawartość jajek, a także ewentualne błędy w przechowywaniu lodów mogą być problematyczne i wiążą się zarówno z salmonellą, jak i listerią.

Jeśli jest Pani zainteresowana, więcej informacji na temat salmonellozy i listeriozy odnajdzie Pani w naszych materiałach: https://portal.abczdrowie.pl/listerioza oraz https://portal.abczdrowie.pl/ochrona-przed-salmonelloza-profilaktyka-jest-bardzo-wazna-wideo.

Choć nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy można jeść w ciąży lody, to wielu lekarzy odradza te słodycze. Natomiast warto wiedzieć, że hipermarkety, a nawet dyskonty mają często bardzo bogatą ofertę lodów na bazie jogurtu, a także lodów wegańskich na bazie mleczka kokosowego i owocowych sorbetów, które są dużo lepszym rozwiązaniem niż tradycyjne lody z mlekiem i jajami w składzie.

O właściwościach lodów i zagrożeniach związanych z jedzeniem lodów może Pani przeczytać w naszym artykule: https://parenting.pl/lody-w-ciazy.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty