Czy mogło dojść do zakażenia listeriozą w 12 tygodniu ciąży?

Czy mogłam zarazić się listeriozą? Witam. Jestem obecnie w 12 tyg. ciąży. W związku z tym że mam dostęp do świeżego mleka koziego z rodzinnej hodowli, zdarzało mi się na początku ciąży dolewać surowe (niepasteryzowane) mleko do gorącej kawy zbożowej. Raz zjadłam również domowy twaróg z takiego mleka (był podgrzewany w wysokiej temp. podczas obróbki). W związku z tym mam pytania: Czy takie surowe mleko w gorącej kawie pasteryzuje się? Czy istnieje ryzyko że mogłam się zarazić listeriozą (dodam że nie miałam niepokojących objawów)? I czy ewentualnie mogę dalej pić kozie mleko po uprzednim przegotowaniu go? Z góry dziękuję za odpowiedź.
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu

Trójwymiarowe USG

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Dzień dobry,

w przypadku spożywania świeżego mleka istnieje ryzyko zakażenia bakterią Listerii. Pasteryzowanie mleka powinno odbywać się w temp. 62-65°C przez 30 min lub w 72°C przez 15 sekund, podczas dolania mleka do kawy niekoniecznie cała ilość mleka zostanie poddana pasteryzacji i istnieje dalsze ryzyko występowania bakterii.

Dalsze spożywanie mleka koziego jest możliwe, jednak należy poddać je wyżej wymienionej obróbce, traktowanie mleka wysoką temperaturą pozwoli zwalczyć zawarte w nim bakterie, dzięki czemu będzie ono dla bezpieczne dla Pani i dziecka.

Zachęcamy także do zapoznania się z artykułami o podobnej tematyce:

https://portal.abczdrowie.pl/listerioza

https://portal.abczdrowie.pl/listeria-monocytogens-czym-jest-zakazenie-leczenie

https://portal.abczdrowie.pl/listerioza-smiertelna-bakteria-w-naszym-otoczeniu

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty