Witam,
oczywiście, może Pani. Surowe potrawy i sery z niepasteryzowanego mleka mogą być źródłem Listerii czy Toxoplasma gondii. Proces pasteryzacji w 100% wyklucza to ryzyko i sprawia, że ciężarne mogą jeść sery, w tym sery pleśniowe i dojrzewające. Warto wspomnieć, że warto sprawdzić w sklepie, czy ser na pewno jest z mleka pasteryzowanego.
Proszę zapoznać się z tym artykułem: https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-sery-plesniowe-i-pikantne-potrawy.
Dodatkową gwarancją braku szkodliwych patogenów w jedzeniu jest obróbka termiczna – nawet w przypadku serów pleśniowych, których ciężarna nie powinna spożywać. Proszę zatem nie obawiać się i pamiętać, że zbilansowana, różnorodna ciąża jest podstawą w okresie ciąży.
O zakazanych produktach podczas ciąży przeczyta Pani w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/czego-nie-jesc-w-ciazy.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy w ciąży można jeść oscypki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść wędzony ser? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego a ciąża – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Czy oscypek jest groźny w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jedzenie sera pleśniowego lub feta w ciąży – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Czy można jeść produkty termizowane w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jedzenie serów pleśniowych w ciąży – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy spożywając te produkty mogłam zaszkodzić ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy zjedzenie tej potrawy mogło zaszkodzić dziecku? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Spożywanie serów pleśniowych w ciąży – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski