Czy mogę jeść Camembert w ciąży?

Jestem w 11 tygodniu ciąży. Czy mogę jeść smażony ser camembert produkowany w Polsce np. Turek który wg składu jest produkowany z mleka pasteryzowanego?
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

oczywiście, może Pani. Surowe potrawy i sery z niepasteryzowanego mleka mogą być źródłem Listerii czy Toxoplasma gondii. Proces pasteryzacji w 100% wyklucza to ryzyko i sprawia, że ciężarne mogą jeść sery, w tym sery pleśniowe i dojrzewające. Warto wspomnieć, że warto sprawdzić w sklepie, czy ser na pewno jest z mleka pasteryzowanego.

Proszę zapoznać się z tym artykułem: https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-sery-plesniowe-i-pikantne-potrawy.

Dodatkową gwarancją braku szkodliwych patogenów w jedzeniu jest obróbka termiczna – nawet w przypadku serów pleśniowych, których ciężarna nie powinna spożywać. Proszę zatem nie obawiać się i pamiętać, że zbilansowana, różnorodna ciąża jest podstawą w okresie ciąży.

O zakazanych produktach podczas ciąży przeczyta Pani w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/czego-nie-jesc-w-ciazy.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.


0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty