Czy w ciąży można jeść wędzony ser?

Witam, czy w ciąży można jeść ser ze sklepu parzony, wędzony? Czy istnieje ryzyko zarażenia się bakteria listerii? Czy parzenie zabija bakterie? Pozdrawiam
KOBIETA, 37 LAT ponad rok temu

Stosowanie leków przeciwdepresyjnych w ciąży

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

parzenie to obróbka termiczna, która powinna być wystarczająca, by zabić bakterie listerii – giną one w relatywnie niskiej temperaturze, to jest 60 stopni Celsjusza. Dodatkowo większość serów ze sklepu to sery wyrabiane z mleka pasteryzowanego, a pasteryzacja jest wystarczająca, by wyeliminować ryzyko zagrożenia listeriozą.

Zachęcam do lektury artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/listeria-monocytogens-czym-jest-zakazenie-leczenie.

Stąd też, jeśli kupuje Pani sery w sklepach, warto upewnić się, że są z mleka pasteryzowanego, natomiast warto unikać produktów spoza marketów lub takich, które na opakowaniu nie mają informacji o pasteryzacji.

Być może zainteresuje Panią także ten materiał: https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-sery-plesniowe-i-pikantne-potrawy.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty