Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

myślę, że ryzyko zarażenia Listerią można wykluczyć w tym wypadku z dwóch powodów. Po pierwsze bakteria ginie w temperaturze 60 stopni Celsjusza – jeżeli cokolwiek zostało nałożone na pizzę przed upieczeniem, to temperatura w jakiej piecze się pizzę (czyli minimum 200 stopni Celsjusza) niweluje ryzyko przeżycia jakiegokolwiek patogenu.

Ponadto, choć oryginalne salami może być produktem wędzonym na zimno, to zazwyczaj kiełbasa jako surowiec wykorzystywany w restauracjach czy kupowany w wielu sklepach jest produktem parzonym. Oznacza to poddanie mięsa obróbce termicznej, która nie pozwala takim patogenom, jak Listeria monocytogenes przetrwać.

Więcej na temat choroby pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/listerioza.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty