#dziejesienazywo: Czym jest wirus HIV i jaka jest skala jego występowania
Charlie Sheen oficjalnie przyznał, że jest nosicielem wirusa HIV, co ukrywał przez wiele lat. Jak wyglądają statystyki zachorowalności w Polsce i na świecie? Czym jest wirus HIV? Kto znajduje się w grupie ryzyka i w jaki sposób sprawdzić, czy jesteśmy jego nosicielami. Czy każda osoba zakażona wirusem HIV zachoruje na AIDS? Na te i inne pytania odpowiada gość Pauliny Smaszcz-Kurzajewskiej - immunolog dr Paweł Grzesiowski.
Witam,
myślę, że ryzyko zarażenia Listerią można wykluczyć w tym wypadku z dwóch powodów. Po pierwsze bakteria ginie w temperaturze 60 stopni Celsjusza – jeżeli cokolwiek zostało nałożone na pizzę przed upieczeniem, to temperatura w jakiej piecze się pizzę (czyli minimum 200 stopni Celsjusza) niweluje ryzyko przeżycia jakiegokolwiek patogenu.
Ponadto, choć oryginalne salami może być produktem wędzonym na zimno, to zazwyczaj kiełbasa jako surowiec wykorzystywany w restauracjach czy kupowany w wielu sklepach jest produktem parzonym. Oznacza to poddanie mięsa obróbce termicznej, która nie pozwala takim patogenom, jak Listeria monocytogenes przetrwać.
Więcej na temat choroby pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/listerioza.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy doszło do zakażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogłam zarazić się listerią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest ryzyko zarażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogłam się zarazić listerią w taki sposób? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść oscypki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy oscypek jest groźny w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy oscypek zaszkodził ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest jakieś ryzyko dla mnie lub płodu przy stosowaniu tego syropu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jedzenie sera pleśniowego lub feta w ciąży – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Listerioza - czy mogłam być chora? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
artykuły
Śmiertelna bakteria w twarogu sernikowym. GIS wydaje ostrzeżenie
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku przyzn...
Pudełka na pizzę mogą powodować raka
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zakazała...
Dezynfekcja maseczki. W jaki sposób prać maseczki wielokrotnego użytku, aby odpowiednio chroniły przed koronawirusem?
Od czwartku 16 kwietnia będzie obowiązek zakrywani...