Czy mam się obawiać zakażenia?

Ostatnio wycofano jedną partie parowek ze względu na wykrycie listerii. Często mamy w domu te parówki, bo są to jedne z najlepszych na rynku. Nie mieliśmy tej partii w domu, ale jestem w ciąży i bardzo się boję. Zawsze gotuję parówki przed podaniem, czy mam się obawiać? Nikt nie miał żadnych objawów, a jedliśmy jakieś dwa tygodnie temu
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

nie ma Pani powodu do obaw, choć to oczywiste, że w okresie ciąży infekcje bakteryjne i pasożytnicze są szczególnie groźne. Warto jednak wiedzieć, że obróbka cieplna w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza jest wystarczająca, by patogen Lysteria monocytogenes zginął.

Więcej informacji na temat listeriozy znajdzie Pani pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/listeria-monocytogens-czym-jest-zakazenie-leczenie.

Gotowanie żywności w temperaturze bliskiej stu stopni całkowicie eliminuje możliwość zakażenia najczęściej budzącymi obawy patogenami: salmonellą, toksoplazmozą czy właśnie listerią.

Być może zainteresuje Panią także ten materiał: https://portal.abczdrowie.pl/nietypowe-przyczyny-zatruc-pokarmowych.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty