Witam,
większość groźnych, zwłaszcza dla ciężarnych, patogenów – w tym pierwotniak Toxoplasma gondii – ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza.
Gotowanie szynki, która faktycznie nie powinna być spożywana przez ciężarne z uwagi na brak obróbki cieplnej, eliminującej niebezpieczne drobnoustroje, całkowicie niweluje ryzyko zakażenia się toksoplazmozą, listeriozą czy salmonellą.
Zachęcam do lektury naszego artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/toksoplazmoza-w-ciazy-co-moze-ja-spowodowac.
Stąd też nie ma Pani powodu do obaw – jeśli danie było gotowane przez kilkanaście minut w temperaturze bliskiej 90-100 stopni Celsjusza, wówczas nie stanowi zagrożenia dla rozwijającego się płodu.
Być może zainteresuje Panią także ten materiał, zachęcam do lektury: https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-surowe-mieso-i-watrobke.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jest jakieś ryzyko zakażenia toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mam się obawiać zakażenia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy dziecku grozi zarażenie toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę przebywać u siostry, która ma kota jeśli mam toksoplazmozę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zakażenia toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogłam się tak zarazić toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy można zarazić się 2 ten sposób toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy przez to jedzenie mogłam zarazić się listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy zaraziłam się toksoplazmozą w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło u mnie dojść do zakażenia toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie