Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

większość groźnych, zwłaszcza dla ciężarnych, patogenów – w tym pierwotniak Toxoplasma gondii – ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza.

Gotowanie szynki, która faktycznie nie powinna być spożywana przez ciężarne z uwagi na brak obróbki cieplnej, eliminującej niebezpieczne drobnoustroje, całkowicie niweluje ryzyko zakażenia się toksoplazmozą, listeriozą czy salmonellą.

Zachęcam do lektury naszego artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/toksoplazmoza-w-ciazy-co-moze-ja-spowodowac.

Stąd też nie ma Pani powodu do obaw – jeśli danie było gotowane przez kilkanaście minut w temperaturze bliskiej 90-100 stopni Celsjusza, wówczas nie stanowi zagrożenia dla rozwijającego się płodu.

Być może zainteresuje Panią także ten materiał, zachęcam do lektury: https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-surowe-mieso-i-watrobke.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.


0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty