Czy mogłam się tak zarazić toksoplazmozą?

Jestem w 26 tygodniu ciąży. Ostatnio zostałam poczęstowana ciastem i dopiero po zjedzeniu kawałka okazało się, że zostało do kremu dodane surowe żółtko. Czy istnieje ryzyko zarażenia w ten sposób toksoplazmozą? Jeśli tak, to kiedy najszybciej mogę oznaczyć przeciwciała w laboratorium?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Dzień dobry,

toksoplazmoza jest chorobą zakaźną, której rezerwuarem jest kot, natomiast człowiek może zarazić się poprzez spożycie mięsa głównie wołowego. Jeśli zatem spożyła Pani ciasto, w którym było surowe żółtko, to raczej jest małe ryzyko że zakaziła się Pani toksoplazmozą. Z Pani relacji wynika, że ciąża jest już zaawansowana i na pewno w pierwszych tygodniach miała Pani oznaczony poziom przeciwciał przeciwko Toxoplasma Gondii. Co do surowego żółtka, to jeśli jajka były wiadomego pochodzenia, to można wykluczyć ryzyko przeniesienia choroby zakaźnej. Jeśli natomiast było inaczej, to surowe jaja mogą przenosić Salmonellę, co również stanowi ryzyko dla ciąży. Jeżeli nie obserwuje Pani u siebie żadnych objawów zatrucia pokarmowego (wymiotów, biegunki, podwyższonej temperatury ciała), to może być Pani spokojna. Na ten moment trzeba zachować spokój i czekać na kolejną wizytę kontrolną u lekarza prowadzącego. Serdecznie pozdrawiamy i życzymy dobrego samopoczucia.

Zachęcamy także do zapoznania się z artykułami o podobnej tematyce:

https://portal.abczdrowie.pl/toksoplazmoza

https://portal.abczdrowie.pl/toxoplasma-gondii

https://portal.abczdrowie.pl/jak-uniknac-zarazenia-toksoplazmoza-w-ciazy-wideo

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty