Czy przez to jedzenie mogłam zarazić się listeriozą?

Zjadłam plasterek szynki, na którym leżał kawałek sera Camembert. Czy jest możliwość zarażenia się listeriozą?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

teoretycznie jest to możliwe, pod warunkiem, że camembert byłby skażony bakterią listeria. W rzeczywistości jednak prawdopodobieństwa zakażenia listeriozą tą drogą jest bliskie zeru – przede wszystkim większość serów dostępnych w sklepach pochodzi z mleka pasteryzowanego. Takie wyroby są wolne od bakterii listeria i nawet ciężarna może je spożywać.

Natomiast warto pamiętać, że Listeria monocytogenes jest bakterią powszechnie występującą w ziemi, w ściekach, w wodzie, gnijących resztkach itd. Więc zagrożenie zarażeniem listeriozą dotyczy także spożywania nieumytych warzyw, owoców, a także surowego mięsa, wędzonych na zimno ryb itd. Zwiększone ryzyko zakażenia patogenami, w tym powodującymi toksoplazmozę, związane jest także z kontaktem z odchodami zwierząt, w tym zwierząt domowych.

Jeśli jest Pani zainteresowana, zachęcam do lektury naszego artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/toksoplazmoza-w-ciazy-co-moze-ja-spowodowac.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty