Czy jest ryzyko zarażenia listeriozą?

Dzień dobry, jestem w 14 tygodniu ciąży, i wczoraj zjadłam ser dojrzewający z mleka termizowanego, po obróbce termicznej, serek byl gotowany w zupie oraz smażony razem z warzywami. Tego samego dnia, po ok 2 godzinach wystąpiły wymioty, jednorazowe. Czy jest ryzyko zarażenia listeroza ?
KOBIETA, 36 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

w opisanej przez Panią sytuacji nie ma ryzyka zakażenia listeriozą. Bakterie Listeria Monocytogenes, obecne w surowym mięsie czy niepasteryzowanym nabiale, ale też nieumytych warzywach i owocach, giną powyżej 75 stopni Celsjusza. Zatem wszystko, co zostało poddane obróbce termicznej jest bezpieczne i może je spożywać kobieta w ciąży. Więcej o chorobie w naszym artykule, zachęcam do lektury: https://portal.abczdrowie.pl/listerioza.

Z uwagi na Pani stan, być może zainteresuje Panią również nasza infografika wskazująca produkty, które potencjalnie niosą za sobą ryzyko spowodowania zatrucia pokarmowego: https://portal.abczdrowie.pl/12-produktow-ktore-moga-wywolac-zatrucie-pokarmowe.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.


0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty