Czy jest ryzyko zakażenia listerią?

Dzień dobry. Jestem w 4 miesiącu ciąży i w ostatnim tygodniu zjadłam parówki z lidla, w których jak się okazało była bakteria Listeria monocytogenes. Parówki najpierw gotowałam w wodzie, ale tylko chwilę. Czy ryzyko zakażenia jest duże? I czy powinnam zrobić jakieś badania? I jeśli tak to jakie?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Nacięcie krocza podczas porodu

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

Listeria monocytogenes naturalnie występuje w wodzie i glebie, a także w produktach żywnościowych. Skażenie najczęściej dotyczy mięsa, sera, ryb, nieumytych owoców i warzyw lub owoców morza.

Jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, gdyż zachorowanie na listeriozę może doprowadzić nawet do utraty ciąży.

Bakteria ta może namnażać się w różnych temperaturach, nawet w produktach przechowywanych w lodówce. Na szczęście jest wrażliwa na wysoką temperaturę i można się jej pozbyć po ugotowaniu produktu w 60-70 stopniach.

Skoro ugotowała Pani skażone parówki, ryzyko zarażenia jest znikome. Jeśli mimo to sytuacja wzbudza u Pani niepokój można wykonać badanie krwi w kierunku listeriozy.

Więcej o zakażeniu bakterią Listeria monocytogenes przeczyta Pani w artykule: https://portal.abczdrowie.pl/listeria-monocytogens-czym-jest-zakazenie-leczenie.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty