Jakie jest ryzyko wystąpienia listeriozy u ciężarnej?

Witam , Mam pytanie odnośnie zachorowania w ciąży na listerioze. Jestem w ciąży ,niestety z pewnych względów muszę leżeć i nie mogę sobie samodzielnie gotować. Teściowie gotują dla mnie obiady i dostarczają mi je w słoikach . Niestety nie wiem jak wygląda higiena sporządzania tych dań. Tak więc ,czy obróbka cieplna gotowego produktu (typu grzanie zupy przez ok 10min w 100st) mięso grzeje zwykle dłużej (około 20min) pozwoli mi uniknąć niebezpieczeństwa ?. Potrawy spożywam bezpośrednio po ugotowaniu jeszcze gorące. Dziękuję za odpowiedź.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
W przypadku dań gotowych, których nie jesteśmy w stanie kontrolować na etapie produkcji, w celu uniknięcia zakażenia Listerią, żywność należy podgrzać przed spożyciem.

Czynności, które Pani opisała jak najbardziej pozwolą uniknąć zachorowania na listeriozę.

Niemniej zalecam edukację żywieniową teściów, ponieważ choroba ta szczególnie dotyczy również osób starszych.
Proszę podkreślić jak ważna jest dokładność mycia naczyń i sprzętu kuchennego, mycia świeżych owoców, szczególnie jarzyn.
Najczęstsze zachorowania na listeriozę wynikają ze spożycia żywności zakażonej Listerią taką jak np. niepasteryzowane mleko, sery pleśniowe, mięso, drób, owoce morza (surowe lub zbyt krótko poddane obróbce termicznej), żywność krótko ogrzewana, owoce i warzywa zanieczyszczone glebą - niedokładnie umyte, kiszonki oraz inna żywność, która może być zanieczyszczona wydzielinami zwierząt zakażonych Listerią monocytogenes.

Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła
http://agataprzytula.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty