Jak odżywiać się w czasie ciąży?
Dzień dobry,
W przypadku dań gotowych, których nie jesteśmy w stanie kontrolować na etapie produkcji, w celu uniknięcia zakażenia Listerią, żywność należy podgrzać przed spożyciem.
Czynności, które Pani opisała jak najbardziej pozwolą uniknąć zachorowania na listeriozę.
Niemniej zalecam edukację żywieniową teściów, ponieważ choroba ta szczególnie dotyczy również osób starszych.
Proszę podkreślić jak ważna jest dokładność mycia naczyń i sprzętu kuchennego, mycia świeżych owoców, szczególnie jarzyn.
Najczęstsze zachorowania na listeriozę wynikają ze spożycia żywności zakażonej Listerią taką jak np. niepasteryzowane mleko, sery pleśniowe, mięso, drób, owoce morza (surowe lub zbyt krótko poddane obróbce termicznej), żywność krótko ogrzewana, owoce i warzywa zanieczyszczone glebą - niedokładnie umyte, kiszonki oraz inna żywność, która może być zanieczyszczona wydzielinami zwierząt zakażonych Listerią monocytogenes.
Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła
http://agataprzytula.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy po tych płatkach mogę zachorować na listeriozę? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Czy mogę zarazić się listeriozą od szczeniaka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest ryzyko zakażenia listerią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak dużo jest ryzyko, że zaraziłam się listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest ryzyko zarażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy doszło do zakażenia listeriozą przez ranę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Kiedy mogę wykonać badanie na listeriozę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mam się obawiać zakażenia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wskazania do badań po domniemanej ekspozycji na listeriozę w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy mogłam zarazić się listeriozą w czasie ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie