Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

ciężarne nie powinny spożywać niepasteryzowanych produktów mlecznych, czyli np. serów. Mogą bowiem znajdować się w nich bakterie określane jako pałeczki Listeria monocytogenes, które wywołują chorobę zakaźną, jaką jest listerioza.

Nie ma określonych ram czasowych, których należałoby przestrzegać, jeśli chodzi o czas wykonania badania. Nie jest ono wykonywane rutynowo. Przeprowadza się je, kiedy kobieta w ciąży podejrzewa, że mogła się zarazić np. na skutek spożycia ryzykownych produktów żywnościowych oraz w momencie wystąpienia objawów listeriozy, a są to między innymi: gorączka, dreszcze i inne objawy grypopodobne. Dolegliwości te mogą się pojawić od kilku godzin do nawet kilku dni od spożycia zakażonego produktu.

Badanie w kierunku listeriozy polega na oznaczeniu przeciwciał IgM oraz IgG.

Pytania o ryzyko zakażenia listeriozą pojawiały się już w naszym serwisie pod linkami:

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-mozna-zarazic-sie-listeria-w-wyniku-spozycia-niepasteryzowanego-mleka,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/mozliwosc-zarazenia-sie-listerioza-po-zjedzeniu-sera-zoltego,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-i-kiedy-powinnam-wykonac-badania-na-listerioze,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/zakazenie-listeria-monocytogenes-a-odpowiednie-badania.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty