Czy po tych płatkach mogę zachorować na listeriozę?

Witam, Mam pytanie odnośnie płatków owsianych górskich. Przez przypadek zjadłam je bez obróbki termicznej w ciąży ,czy mogę w ten sposób zachorować na listerioze ?. Firma produkująca odpisała ,że nie bada płatków górskich pod kątem listerii tylko błyskawiczne gotowe bezpośrednio do spożycia ,ponieważ płatki górskie zalecają ugotować i mam się poradzić lekarza ,niestety nie mam możliwości w tym momencie ,aby to zrobić. Zjadłam w ten sposób śniadanie kilka razy z tej samej paczki. Dziękuję za odpowiedz
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Najczęstsze zachorowania na listeriozę wynikają ze spożycia żywności zakażonej Listerią monocytogenes taką jak np. niepasteryzowane mleko, sery pleśniowe z niepasteryzowanego mleka, mięso, drób, owoce morza (surowe lub zbyt krótko poddane obróbce termicznej), żywność krótko ogrzewana, owoce i warzywa zanieczyszczone glebą - niedokładnie umyte, kiszonki oraz inna żywność, która może być zanieczyszczona wydzielinami zwierząt zakażonych Listerią monocytogenes.

Bardzo ważna jest dokładność mycia naczyń i sprzętu kuchennego, mycia świeżych owoców, szczególnie jarzyn.

Zakażenie płatków owsianych Listerią monocytogenes jest mało prawdopodobne.
Niemniej, jeżeli zauważyła Pani u siebie objawy listeriozy takie jak gorączka, objawy grypopodobne takie jak zmęczenie, dreszcze, sztywność karku, bóle mięśni zalecam, aby jak najszybciej udać się na wizytę kontrolną do lekarza prowadzącego.

Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła

http://agataprzytula.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty