Jak duże jest ryzyko przeniesienia listeriozy?

Dzień dobry, jestem w 22 tc. Mąż jadł surowe mięso - tatara, a następnie ugryzł moją kanapkę. Czy jest realne ryzyko zarażenia się przeze mnie listeriozą lub toksoplazmozą, jeśli dokończyłam tę kanapkę po nim? Bardzo się martwię o dziecko…
KOBIETA, 28 LAT około miesiąca temu

Szanowna Pani,



Ryzyko zakażenia się listeriozą lub toksoplazmozą w opisanej sytuacji jest bardzo niskie, ale nie można go całkowicie wykluczyć.



Listerioza:



Listeria monocytogenes to bakteria, która może znajdować się w surowym mięsie, ale zazwyczaj namnaża się w nim dopiero po dłuższym przechowywaniu w niewłaściwych warunkach.



Jeśli mięso było świeże i pochodziło z pewnego źródła, ryzyko jest minimalne.





Toksoplazmoza:



Toxoplasma gondii może występować w surowym mięsie, ale najczęściej w wieprzowinie, baraninie i dziczyźnie (wołowina jest rzadziej zakażona).



Pasożyt ginie podczas mrożenia i odpowiedniej obróbki termicznej, a także jeśli mięso pochodziło z kontrolowanego źródła.





Czy powinna się Pani martwić?



Ryzyko zakażenia w tej sytuacji jest małe, ale jeśli chce Pani mieć pewność, można wykonać badania na przeciwciała przeciwko Listerii i Toxoplasmie.



Warto też zwrócić uwagę na ewentualne objawy infekcji w najbliższych dniach, takie jak gorączka, bóle mięśni, osłabienie (listerioza) lub objawy grypopodobne (toksoplazmoza).





Dla własnego spokoju zachęcam do skonsultowania się z lekarzem, który może zalecić odpowiednie badania kontrolne.



Z wyrazami szacunku,

Położna

Martyna Dudzińska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty