Czy mogłam się zarazić listerią w taki sposób?

Witam, czy istnieje możliwość zarażenia się listerią z kiszonych ogórków w słoikach własnej roboty ? Ogórki były umyte, zalane soloną wodą i zamknięte w słoiki z czosnkiem,chrzanem i koprem na zimno.
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

wskaźnik zapadalności na listeriozę, czyli chorobę wywoływaną przez Listeria monocytogenes jest obecnie bardzo niski. Ma to związek pewnie z coraz większą świadomością ciężarnych, ale także z uprzemysłowieniem produkcji żywności. Odsyłam do naszego artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/listerioza.

W praktyce oznacza to, że bakteria zwana „lodówkową” może kryć się w surowym mięsie, rybach, jajach i nieprzetworzonym, niepasteryzowanym nabiale, dlatego tych produktów należy bezwzględnie wystrzegać się przez cały okres trwania ciąży. Natomiast zarówno obróbka cieplna (powyżej 50 stopi Celsjusza, bo jest to granica przeżywalności bakterii Listeria), jak i pasteryzacja czy konserwacja lub kiszenie eliminują ryzyko zakażenia.

Być może przydatny okaże się także ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/listeria-monocytogens-czym-jest-zakazenie-leczenie.

Nie ma Pani zatem powodu do obaw i może Pani, a nawet powinna spożywać kiszonki, bo są źródłem wielu cennych minerałów, witamin i bakterii probiotycznych, szczególnie potrzebnych w ciąży. Więcej informacji odnajdzie Pani pod tym adresem: https://zywienie.abczdrowie.pl/kiszonki.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty