Czy doszło u mnie do zakażenia listerią?

Witam Jestem w 14 tygodniu ciąży. Wczoraj zjadłam 5 sztuk pierogów ruskich. Okazało się, że niestety przypadkowo do farszu została użyta jedna kostka twarogu przeterminowanego o 1 dzien. Czy mogłam zarazić się listerią? Czy ugotowanie pierogów mogło zabić bakterię? Pozdrawiam
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

mało prawdopodobne, aby zaraziła się Pani bakterią Listeria monocytogenes po zjedzeniu pierogów, w których został użyty ser twarogowy dzień po terminie przydatności, zwłaszcza, jeśli nie odczuwa Pani żadnych nieprzyjemnych dolegliwości.

Poza tym bakteria ta jest wrażliwa na działanie wysokich temperatur. Szacuje się, że ginie ona w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza (w 60 stopniach ginie po około 10 minutach, natomiast w przypadku wyższych temperatur ginie już po kilku sekundach).

W związku z tym proszę się nie martwić. Nawet jeśli pojawiła się w serze, to zginęła podczas obróbki termicznej.

Podobne pytanie o ryzyko zakażenia listeriozą znajduje się pod poniższym linkiem: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-istnieje-mozliwosc-zakazenia-listeria.

Więcej informacji o Listeria monocytogenes znajdzie Pani w artykule dostępnym pod linkiem: https://portal.abczdrowie.pl/listeria-monocytogens-czym-jest-zakazenie-leczenie.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty