Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

nie, raczej nie jest to możliwe – medycyna nie wspomina o takich przypadkach, co więcej owoce suszone są zalecane w okresie ciąży (w niewielkiej ilości), ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Proszę wybierać bakalie i suszone owoce z pewnego źródła, zamknięte w szczelnym, nieuszkodzonym opakowaniu. Dodatkowo warto je sparzyć – nie tylko z uwagi na eliminację ewentualnych szkodliwych patogenów, ale przede wszystkim, by pozbyć się siarki lub innych substancji wykorzystywanych w procesie suszenia. Tutaj z kolei wyszczególnione zostały produkty żywnościowe zakazane w ciąży: https://parenting.pl/produkty-zakazane-w-ciazy.

Toksoplazmoza to choroba pasożytnicza – wywołana przez pierwotniaka, szczególnie groźnego dla rozwijającego się płodu, stąd ciężarne powinny restrykcyjnie pilnować zasad higieny odnośnie żywności. Źródłem zakażenia może być niedogotowane mięso, ale też nieumyte warzywa czy owoce. Warto również wykonywać badania profilaktyczne – co najmniej raz na każdy trymestr ciąży. Jeśli jest Pani zainteresowana, to inne cenne wskazówki dla przyszłych mam dotyczące toksoplazmozy w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/toksoplazmoza-w-ciazy-co-moze-ja-spowodowac

Jeśli interesuje Panią temat zakażenia Toxoplasma gondii, to odsyłam do naszego artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/toksoplazmoza.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.


0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty