Witam,
jest mało prawdopodobne, by w mięsie poddanym obróbce termicznej w takiej temperaturze znajdowała się Listeria, więc nie ma Pani powodu do obaw.
Co do badań to zazwyczaj wykonuje się je w momencie pojawienia się niepokojących objawów (przypominających np. grypę), zwłaszcza gdy zachodzi podejrzenie, że przyczyną jest listerioza.
Zachęcam do zapoznania się z naszym artykułem: https://portal.abczdrowie.pl/listerioza.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy doszło u mnie do zakażenia listerią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy istnieje możliwość zakażenia listerią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do przeniesienia listerii u ciężarnej? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak dużo jest ryzyko, że zaraziłam się listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest ryzyko zarażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogłam się zarazić listerią w taki sposób? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy doszło do zakażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy po tych płatkach mogę zachorować na listeriozę? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Jak duże jest ryzyko przeniesienia listeriozy? – odpowiada Mgr Martyna Dudzińska
- Czy jest ryzyko zakażenia listerią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Zmarł po zjedzeniu sera. Dwie kolejne osoby z objawami zatrucia
Wszystko przez groźną bakterię, którą wykryto w se
Przychodzi Polak do apteki i prosi o... Domestos. Młoda farmaceutka zdradza, jak wygląda praca w aptece
Odpowiadają na pytanie: ''Co może mi pan/pani pole
Nie jedz, gdy to zauważysz. Jeden błąd i spędzisz cały dzień w toalecie
Drób Wiele mówi się na temat wysokiego ryzyka zwią