Czy mogłam zarazić się listerią?

Czy po zjedzeniu upieczonej karkówki można zarazić się listeria? Karkówka byla pieczona w 190 stopniach około godziny. Jednak wydaje mi się, że mieso nie było do końca dopieczone (było dość twarde) i zle się gryzło. Po 2 gryzach nie spożyłem go. Jestem w 7 tc. Kiedy wykonać jakieś badania ?
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Mięso ekologiczne

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

jest mało prawdopodobne, by w mięsie poddanym obróbce termicznej w takiej temperaturze znajdowała się Listeria, więc nie ma Pani powodu do obaw.

Co do badań to zazwyczaj wykonuje się je w momencie pojawienia się niepokojących objawów (przypominających np. grypę), zwłaszcza gdy zachodzi podejrzenie, że przyczyną jest listerioza.

Zachęcam do zapoznania się z naszym artykułem: https://portal.abczdrowie.pl/listerioza.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty