Czy spożywając te produkty mogłam zaszkodzić ciąży?

Dzień dobry. Jestem w 15 6 tygodniu ciąży. Dziś zjadłam 2 kawałki pizzy z salami i serem gongonzola. Dopiero po fakcie dowiedziałam się, że nie można jeść salami i serów pleśniowych w ciąży. Zestresowałam się bardzo i stąd moje pytanie czy mogłam zaszkodzić przez to dziecku ? Proszę o odpowiedź
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

jednorazowe spożycie wyżej wymienionych produktów najprawdopodobniej nie będzie miało wpływu na płód. Zaleca się jednak, aby w okresie ciąży unikać salami oraz serów pleśniowych.

Salami wytwarzane jest z surowego mięsa, w związku z tym mogą się w nim znajdować pasożyty, które wywołują toksoplazmozę. W takiej samej sytuacji znajduje się szynka parmeńska czy chorizo. Jednak salami, które Pani jadła znajdowało się na pizzy, co oznacza, że zostało poddane wysokiej temperaturze – a w takich warunkach pasożyt ginie.

Natomiast spożywanie serów pleśniowych w ciąży wiążę się z ryzykiem zarażenia listeriozą. Bakteria ta może bytować na tym rodzaju sera ze względu na wilgotność i dobre warunki do rozwoju. Obróbka termiczna również spowoduje, że bakteria zginie.

Proszę więc nie stresować się tym incydentem.

Odpowiedzi na podobne pytania znajdzie Pani poniżej: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-w-ciazy-mozna-jesc-sery-plesniowe-jesli-sa-z-mleka-pasteryzowanego, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-moglam-zarazic-sie-listerioza-z-sera, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-w-ciazy-mozna-jesc-salami.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty