Dzień dobry,
do produkcji serków kremowych w naszym kraju stosuje się mleko pasteryzowane, które jak najbardziej jest bezpieczne dla kobiet w ciąży. Pasteryzacja to proces, który niszczy groźne drobnoustroje, w tym bakterie Listerii, które są szczególnie groźne dla kobiet w ciąży.
Kolejnym procesem po wyprodukowaniu któremu gotowy serek jest poddawany to termizacja. To dodatkowa, łagodniejsza obróbka cieplna, która ma na celu przedłużenie trwałości produktu. Można zatem uważać, że taki serek jest podwójnie zabezpieczony termicznie i uznawany za w pełni bezpieczny do spożycia w ciąży.
Warto jedynie pamiętać o sprawdzaniu daty ważności i odpowiednim przechowywaniu produktu w lodówce po otwarciu. Jeśli ma Pani więcej wątpliwości co do diety i bezpiecznych pokarmów w ciąży to warto porozmawiać z lekarzem prowadzącym albo poradzić się dietetyka. Serdecznie pozdrawiamy i życzymy dużo zdrowia.
Zachęcamy do zapoznania się z artykułami o podobnej tematyce :
https://zywienie.abczdrowie.pl/pasteryzowanie
https://zywienie.abczdrowie.pl/tyndalizacja
https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-sery-plesniowe-i-pikantne-potrawy
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogę jeść Camembert w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść oscypki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy można jeść produkty termizowane w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść wędzony ser? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy oscypek jest groźny w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jedzenie sera pleśniowego lub feta w ciąży – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Czy spożywanie zsiadłego mleka jest zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Czy oscypek zaszkodził ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego a ciąża – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Czy jest ryzyko zarażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Nie jedz tego w ciąży!
Mrożone owoce morza Owoce morza są cennym źródłem
W Kanadzie zakazane. W Polsce takie mleko kupisz bez problemu
Surowe, niepasteryzowane mleko budzi kontrowersje
Lidl wycofuje wędlinę z półek. Powodem obecność niebezpiecznej bakterii
Lidl poinformował o wycofaniu ze sklepów jednej z