Jak odżywiać się w czasie ciąży?

Mgr Magdalena Speichert-Dydel
Mgr Magdalena Speichert-Dydel

Witam, nie zaleca się spożywania w ciąży tego typu serów. Istnieje ryzyko zakażenia bakteriami z rodzaju listeria, które po przeniknięciu przez łożysko do płodu, mogą wywołać poród przedwczesny, poronienia lub zaburzenia rozwoju płodu. Listeria jest szczególnie groźna w drugim i trzecim trymestrze ciąży.

Sery typu feta czy pleśniowe można jeść bez obaw jeśli są wyprodukowane z PASTERYZOWANEGO MLEKA, co zawsze jest opisane na etykiecie produktu. Nie należy ich się bać. Jednak jeśli produkowane są "metodą domową" z mleka niepasteryzowanego - wtedy absolutnie nie należy ich jadać. Pasteryzacja niszczy listerię (patogen wywołujący listeriozę).
Sery typu pleśniowe są też wysokokaloryczne i z tego względu nie poleca się ich w diecie mamy ciężarnej (aby panować nad masą ciała). Są genialnym źródłem wapnia (lepszym niż mleko, kefiry).
Zatem na zdrowie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty