Witam, nie zaleca się spożywania w ciąży tego typu serów. Istnieje ryzyko zakażenia bakteriami z rodzaju listeria, które po przeniknięciu przez łożysko do płodu, mogą wywołać poród przedwczesny, poronienia lub zaburzenia rozwoju płodu. Listeria jest szczególnie groźna w drugim i trzecim trymestrze ciąży.
Sery typu feta czy pleśniowe można jeść bez obaw jeśli są wyprodukowane z PASTERYZOWANEGO MLEKA, co zawsze jest opisane na etykiecie produktu. Nie należy ich się bać. Jednak jeśli produkowane są "metodą domową" z mleka niepasteryzowanego - wtedy absolutnie nie należy ich jadać. Pasteryzacja niszczy listerię (patogen wywołujący listeriozę).
Sery typu pleśniowe są też wysokokaloryczne i z tego względu nie poleca się ich w diecie mamy ciężarnej (aby panować nad masą ciała). Są genialnym źródłem wapnia (lepszym niż mleko, kefiry).
Zatem na zdrowie!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego a ciąża – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Czy mogę jeść Camembert w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wskazania do badań po domniemanej ekspozycji na listeriozę w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jedzenie serów pleśniowych w ciąży – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy w ciąży można jeść oscypki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ser pleśniowy: czy może zagrażać prawidłowemu rozwojowi ciąży? – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Spożywanie serów pleśniowych w ciąży – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy przez to jedzenie mogłam zarazić się listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Spożywanie sera pleśniowego w ciąży – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy oscypek jest groźny w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie