Pytanie natury medycznej najlepiej postawić własnemu lekarzowi, który Panią zna oraz przedstawi mu Pani warunki ekspozycji na listeriozę. Odpowiadając na pytanie z zakresu dietetyki - sery z mleka pasteryzowanego są jak najbardziej wskazane. Nie spożywamy serów z mleka surowego jak np. parmezan (często także inne sery górskie jak oscypek mogą być robione z mleka surowego) oraz serów pleśniowych, niepasteryzowanego mleka (oraz nabiału niewiadomego pochodzenia jak "od baby"), surowych ryb, surowego mięsa. Produkty te są niewskazane ze względu na potencjalne ryzyko mikrobiologiczne.
Witam. Rzeczywiście część przypadków listeriozy przebiega bezobjawowo. Dlatego warto wybrać się do lekarza, który oceni czy należy wykonać badanie krwi, aby to sprawdzić. W ciąży należy unikać produktów z mleka niepasteryzowanego. Mozzarella z mleka pasteryzowanego jest bezpieczna. Pozdrawiam serdecznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie sera pleśniowego lub feta w ciąży – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego a ciąża – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Czy w ciąży można jeść oscypki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Spożywanie serów pleśniowych w ciąży – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy mogę jeść Camembert w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy po tych płatkach mogę zachorować na listeriozę? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Czy mogło dojść do zakażenia listeriozą w 12 tygodniu ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Zachorowanie na listeriozę w ciąży – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy przez to jedzenie mogłam zarazić się listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Kiedy mogę wykonać badanie na listeriozę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie