Witam,
faktycznie odradza się jedzenia łososia wędzonego na zimno w ciąży. Brak obróbki termicznej, w przeciwieństwie do procesu wędzenia na gorąco, sprawia, że mięso może być skażone bakteriami potencjalnie groźnymi dla ciężarnej. Mowa tu przede wszystkim o E. coli, S. aureus czy L.monocytogenes.
Zwłaszcza ta ostatnia, powodująca listeriozę, jest powodem do zmartwień wielu ciężarnych. Faktycznie zakażenie patogenem w okresie ciąży może być brzemienne w skutki dla płodu, niemniej warto pamiętać również o tym, że zarażenie bakterią listerii zdarza się bardzo rzadko i zazwyczaj dotyczy surowych mięs czy ryb oraz serów z niepasteryzowanego mleka, pochodzących z niesprawdzonych źródeł.
Więcej informacji na temat zakazanych produktów w ciąży w naszych artykułach: https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-surowe-mieso-i-watrobke oraz https://portal.abczdrowie.pl/czego-nie-jesc-w-ciazy.
Jeśli tylko raz zdarzyło się Pani zjeść łososia wędzonego na zimno, to prawdopodobnie nie ma powodu do obaw, zwłaszcza w przypadku gdy wybrała Pani produkt ze sprawdzonego źródła, łososia świeżego – nieprzeterminowanego.
Być może zainteresują Panią również odpowiedzi naszych ekspertów na podobne pytanie: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-w-ciazy-mozna-jesc-wedzonego-lososia.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy zaraziłam się listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy wędzony łosoś może wywołać listeriozę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy zjedzenie łososia w ciąży może mi zaszkodzić? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło u mnie dojść do zakażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy wędzony łosoś zaszkodził ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy oscypek jest groźny w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy przez to jedzenie mogłam zarazić się listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy to gotowanie uchroni mnie przed toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść oscypki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest jakieś ryzyko zakażenia toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Zmarł po zjedzeniu sera. Dwie kolejne osoby z objawami zatrucia
Wszystko przez groźną bakterię, którą wykryto w se
Tragiczny bilans w USA: jedna osoba zmarła, 22 hospitalizowane. Listerioza wcale nie tak rzadka, jak sądziliśmy
Do dnia 29 czerwca na Florydzie jedna osoba zmarła
Nie jedz tego w ciąży!
Mrożone owoce morza Owoce morza są cennym źródłem