Czy zjedzenie tej potrawy mogło zaszkodzić dziecku?

Witam, dwa dni temu zapominając o tym, ze kobiety w ciąży nie powinny jeść łososia wędzonego na zimno, zjadłam około 70gram. Jestem w 34 tc i od tego czasu dręczą mnie wyrzuty sumienia. Czy mogłam zaszkodzić maleństwu? Czy mam powód do zmartwień?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

faktycznie odradza się jedzenia łososia wędzonego na zimno w ciąży. Brak obróbki termicznej, w przeciwieństwie do procesu wędzenia na gorąco, sprawia, że mięso może być skażone bakteriami potencjalnie groźnymi dla ciężarnej. Mowa tu przede wszystkim o E. coli, S. aureus czy L.monocytogenes.

Zwłaszcza ta ostatnia, powodująca listeriozę, jest powodem do zmartwień wielu ciężarnych. Faktycznie zakażenie patogenem w okresie ciąży może być brzemienne w skutki dla płodu, niemniej warto pamiętać również o tym, że zarażenie bakterią listerii zdarza się bardzo rzadko i zazwyczaj dotyczy surowych mięs czy ryb oraz serów z niepasteryzowanego mleka, pochodzących z niesprawdzonych źródeł.

Więcej informacji na temat zakazanych produktów w ciąży w naszych artykułach: https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-surowe-mieso-i-watrobke oraz https://portal.abczdrowie.pl/czego-nie-jesc-w-ciazy.

Jeśli tylko raz zdarzyło się Pani zjeść łososia wędzonego na zimno, to prawdopodobnie nie ma powodu do obaw, zwłaszcza w przypadku gdy wybrała Pani produkt ze sprawdzonego źródła, łososia świeżego – nieprzeterminowanego.

Być może zainteresują Panią również odpowiedzi naszych ekspertów na podobne pytanie: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-w-ciazy-mozna-jesc-wedzonego-lososia.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty