Czy w ciąży można jeść wędzonego łososia?

Dzień dobry, Czy w ciąży można jeść wędzonego łososia ? Jestem w 37 tc i dopiero niedawno dowiedziałam się, że to nie wskazane. Cała ciążę jadłam bardzo często, czy mogłam w ten sposób zaszkodzić dziecku ? Czy teraz, jak się dowiedziałam od znajomej, że jedzenie wędzonego łososia w ciąży nie jest wskazane, powinnam wykonać jakieś badania? Jakie konkretnie? Jak sprawdzić, czy z dzieckiem jest wszystko w porządku? Co prawda miałąm wykonywane badania, lekarze mówili że wszystko jest ok, ale nie mówiłam nic, że jadłam wędzonego łososia. Jestem przerażona. Boję się, że zaszkodziłam dziecku. Czy wędzony łosoś rzeczywiście jest niezdrowy w ciąży? Proszę o pomoc
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Negatywne skutki palenia u kobiet w ciąży

Aleksander Ropielewski
79 poziom zaufania

Jest bardzo mało prawdopodobne aby jedzenie wędzonych potraw w czasie ciąży mogło zaszkodzić Pani dziecku. W umiarkowanych ilościach można śmiało jeść wędzonego łososia w ciąży.

Z wyrazami Szacunku
lek. Aleksander Ropielewski

0

Witam,

łososia nie wyklucza się w diecie ciężarnej. Powinno unikać się tuńczyka, rekina, miecznika, a także pangi + oczywiście wszystkich surowych ryb. Tak więc proszę się nie martwić i cieszyć końcówką ciąży.


Pozdrawiam
Ewa Ceborska
p.s. a tymczasem zapraszam na nasz FB gdzie znajdzie Pani dużo zdrowych i lekkich przepisów również z modyfikacjami dla dzieci: www.facebook.com/FoodDiet

0
Przemysław Zarzeczny
74 poziom zaufania

Szanowna Pani!
W okresie ciąży można jeść ryby wędzone, w tym łososia. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na etykietę produktu spożywczego i miejsce połowu. Bardzo istotnym czynnikiem jest miejsce hodowli ryby, które determinuje warunki bytowania ryb przed przetworzeniem. Hodowle prowadzone w wodach zanieczyszczonych mogą powodować, że wraz z rybą spożyjemy metale ciężkie.
Korzyści płynące z jedzenia ryb są niezaprzeczalne. Badania wykazały, że dzieci matek, które w czasie ciąży spożywały ryby są o 52 proc. mniej narażone na niski poziom inteligencji werbalnej.
Ponadto jedzenie ryb podczas ciąży może zmniejszać ryzyko porodu przedwczesnego. Te właściwości ryb mają związek z zawartością kwasów omega-3.

Aby skorzystać z dobroczynnego wpływu ryb na organizm, w czasie ciąży tygodniowo można spożywać nawet 340 g ryb o niskiej zawartości rtęci. Wśród ryb zawierających mało rtęci, a więc bezpiecznych dla płodu, znajdują się: łosoś, anchois, sardynki oraz śledź.
Ciężarnym zaleca się rezygnację z ryb takich jak miecznik, rekin oraz makrela. Mogą one bowiem zawierać wystarczająco dużo rtęci, by uszkodzić rozwijający się układ nerwowy dziecka.
Pierwiastek przedostaje się przez łożysko i dociera bezpośrednio do mózgu dziecka. W czasie ciąży należy także wyeliminować z jadłospisu surowe ryby, które mogą zawierać szkodliwe mikroby wywołujące poważne choroby układu pokarmowego.
Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Connecticut School wykazało, że spożywanie ryb takich jak łosoś lub śledź w czasie ciąży wyraźnie zmniejsza objawy depresji poporodowej.
Ryby najlepiej gotować na parze, dusić lub piec w piekarniku. Smażenie ryb sprawi, że stracą one wiele istotnych składników. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie zupy rybnej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty