Witam,
W ciąży bezpiecznie można jeść śledzie.
Pozdrawiam,
Natalia Ciesielczuk
Dzień dobry. Śledzie to bardzo cenny składnik diety w czasie ciąży, ponieważ dostarczają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka oraz witamin A, D, E, B6, B12 i składników mineralnych (w tym żelazo, cynk i jod), a przy tym są mniej skażone rtęcią niż np. tuńczyk. Zaleca się je spożywać 2-3 razy w tygodniu. Najlepiej kupować ryby świeże lub mrożone. Jeśli kupuje Pani śledzie w solance, należy je porządnie wymoczyć w wodzie, aby wypłukać nadmiar soli. Jest to ważne, gdyż sód zatrzymuje wodę w organizmie i powoduje obrzęki, które już i tak często dokuczają w ciąży. Najlepszą formą przyrządzania ryb jest gotowanie na parze (lub w wodzie, jeśli nie posiadamy parowaru), ponieważ wtedy zachowujemy najwięcej cennych składników odżywczych, a przy tym posiłek jest lekkostrawny. Można także przyrządzić rybę duszoną lub upiec ją w piekarniku (w folii aluminiowej bądź w rękawie do pieczenia).
Nie są wskazane ryby smażone, kupne śledzie w śmietanie lub w ciężkostrawnej marynacie. Oprócz sporej ilości tłuszczu i soli, zawierają one często szkodliwe konserwanty i wzmacniacze smaku. Nie należy także spożywać ryb na surowo np. sushi. Radziłabym też ostrożność w przypadku śledzi z solanki (lepiej poddać je obróbce cieplnej) oraz ryb wędzonych na zimno. Mogą one zawierać groźne dla maleństwa bakterie i pasożyty.
Pozdrawiam serdecznie.
Szanowna Pani!
W ciąży można jeść śledzie.
Korzyści płynące z jedzenia ryb są niezaprzeczalne. Badania wykazały, że dzieci matek, które w czasie ciąży spożywały ryby są o 52 proc. mniej narażone na niski poziom inteligencji werbalnej.
Ponadto jedzenie ryb podczas ciąży może zmniejszać ryzyko porodu przedwczesnego. Te właściwości ryb mają związek z zawartością kwasów omega-3.
Aby skorzystać z dobroczynnego wpływu ryb na organizm, w czasie ciąży tygodniowo można spożywać nawet 340 g ryb o niskiej zawartości rtęci. Wśród ryb zawierających mało rtęci, a więc bezpiecznych dla płodu, znajdują się: łosoś, anchois, sardynki oraz śledź.
Ciężarnym zaleca się rezygnację z ryb takich jak miecznik, rekin oraz makrela. Mogą one bowiem zawierać wystarczająco dużo rtęci, by uszkodzić rozwijający się układ nerwowy dziecka.
Pierwiastek przedostaje się przez łożysko i dociera bezpośrednio do mózgu dziecka. W czasie ciąży należy także wyeliminować z jadłospisu surowe ryby, które mogą zawierać szkodliwe mikroby wywołujące poważne choroby układu pokarmowego.
Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Connecticut School wykazało, że spożywanie ryb takich jak łosoś lub śledź w czasie ciąży wyraźnie zmniejsza objawy depresji poporodowej.
Ryby najlepiej gotować na parze, dusić lub piec w piekarniku. Smażenie ryb sprawi, że stracą one wiele istotnych składników. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie zupy rybnej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie śledzi w 23 tygodniu ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy w ciąży można jeść wędzonego łososia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Jakie ryby można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Spożywanie dużej ilości ryb w ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy można w ciąży jeść wędzone ryby? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Czy podczas ciąży można jeść wędzone ryby i korzystać z basenu? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy mogę zjeść śledzie w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Czy w ciąży można jeść owoce morza i ryby?
Czy owoce morza w ciąży to dobry pomysł? Jakie ryb
Czy warto jeść tuńczyka w puszce? 4 powody, dla których powinniśmy ograniczyć jego spożywanie
Tuńczyk w puszce Zna go każdy — może być rozdrobni