Czy mogę zjeść śledzie w ciąży?

Czy w ciąży można jeść śledzie w oleju kupione w sklepie? Wiem, że nie można jeść surowych ryb, ale nie mogę znaleźć informacji czy taki sledz w oleju ze słoiku jest bezpieczny?
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Poród u kobiet zainfekowanych wirusem opryszczki

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

śledzie należy do najbardziej wartościowych ryb morskich i mogą być spożywane przez ciężarne nawet w postaci śledzi marynowanych w solance. Oczywiście, jeśli ma Pani alternatywę, warto wybierać ryby surowe lub mrożone i poddawać je obróbce cieplnej.

Natomiast nie ma powodu do obaw o zatrucie czy listeriozę, ponieważ konserwacja w soli w dużej mierze niweluje ryzyko przeżycia patogenu w mięsie. Proszę jednak pamiętać, że największym zagrożeniem ze strony solonych ryb jest właśnie nadmiar sodu, który szczególnie u ciężarnych może powodować obrzęki. Z kolei gotowe wyroby rybne, czyli śledzie w majonezie, śmietanie itd., mogą zawierać barwniki, konserwanty, cukier i inne dodatki, również szczególnie niewskazane w okresie ciąży.

Odsyłam do odpowiedzi ekspertów na podobne pytania, być może rozwieją Pani wątpliwości: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/spozywanie-sledzi-w-23-tygodniu-ciazy oraz https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-mozna-jesc-sledzie-w-ciazy.

Jeżeli ma Pani ochotę na śledzie, warto wybierać śledzie solone, ale bez dodatków, a także przed spożyciem opłukać je, a nawet namoczyć, by zminimalizować ilość soli.

Być może zainteresuje Panią także nasz artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/czego-nie-jesc-w-ciazy.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty