Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane?

jeszcze do lekarza dietetyka. Polecane są ryby morskie, m.in. śledź, makrela - czy również śledź marynowany i solony, czy surowy, i czy makrela wędzona, puszka sardynek i tuńczyka?
KOBIETA, 75 LAT ponad rok temu

Anemia

Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.

Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Witam Panią,

w podstawowym żywieniu można jeść wszystkie wymieniane przez Panią ryby, w Pani wieku polecałabym ryby jak najmniej przetworzone - świeże lub mrożone.
W diecie łatwostrawnej i przy niektórych chorobach jest ograniczenie spożycia wędzonych i konserwowych przetworów równiez z ryb.

Pozdrawiam

0

W przypadku ryb morskich są one bardzo polecane. Aczkolwiek lepiej wybierać ryby morskie krótko żyjące, a np. tuńczyk jest rybą długo żyjącą i jest obawa na skażenie mięsa metalami. Proszę wybierać różnorodnie - od ryby w postaci konserw rybnych (w sosie własnym, pomidorowym), a najwięcej świeżych - pieczonych w piekarniku.

0

Im mniej przetworzone tym lepiej. Z tego co Pani napisała najbardziej odradzałabym ryby w puszce, a najlepsze są świeże. Oczywiście ryby wędzone, marynowane czy solone także należy spożywać.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty