Zapytaj lekarza

7 4 2 , 2 9 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane?

jeszcze do lekarza dietetyka. Polecane są ryby morskie, m.in. śledź, makrela - czy również śledź marynowany i solony, czy surowy, i czy makrela wędzona, puszka sardynek i tuńczyka?
KOBIETA, 75 LAT ponad rok temu

Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?

Ewa Kozłowska Dietetyk, Warszawa
82 poziom zaufania

Witam Panią,

w podstawowym żywieniu można jeść wszystkie wymieniane przez Panią ryby, w Pani wieku polecałabym ryby jak najmniej przetworzone - świeże lub mrożone.
W diecie łatwostrawnej i przy niektórych chorobach jest ograniczenie spożycia wędzonych i konserwowych przetworów równiez z ryb.

Pozdrawiam

Dietetyk z ponad 20-letnim stażem. Kierownik Poradni Dietetycznej w Warszawie.
0

W przypadku ryb morskich są one bardzo polecane. Aczkolwiek lepiej wybierać ryby morskie krótko żyjące, a np. tuńczyk jest rybą długo żyjącą i jest obawa na skażenie mięsa metalami. Proszę wybierać różnorodnie - od ryby w postaci konserw rybnych (w sosie własnym, pomidorowym), a najwięcej świeżych - pieczonych w piekarniku.

Fizjoterapeuta i dietetyk. Absolwentka Krakowskiej Akademii Wychowania Fizycznego.
0

Im mniej przetworzone tym lepiej. Z tego co Pani napisała najbardziej odradzałabym ryby w puszce, a najlepsze są świeże. Oczywiście ryby wędzone, marynowane czy solone także należy spożywać.

Absolwentka technologii żywności i żywienia człowieka na SGGW w Warszawie. Ukończyła kursy doskonalące umiejętności pracy jako psychodietetyk i doradca dietetyczny.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy