Witam serdecznie,
Ryby wędzone są na pewno mniej wskazane podczas odchudzania niż ryby świeże. Wynika to z tego, iż firmy je produkujące, uprzednio wcześniej - przed wędzeniem maczają je w solankach - dzięki czemu ryby te są b. słone. Sól sama w sobie zatrzymuje wodę w organizmie, a tym samym opóźnia efekty odchudzania. Nie jest jednak powiedziane, aby ryb wędzonych unikać. Nie powinny jednak dominować w naszym jadłospisie odchudzającym. Zdecydowanie lepiej wybrać ryby chude tj. dorsza, pstrąga, solę.
Pozdrawiam:)
Witam,
ryba jest dozwolona na kolację, ale makrela nie jest najlepszym wyborem. Przy odchudzaniu wybieramy ryby chude np. wędzony dorsz. W podanej kolacji jest dużo białka i tłuszczu i mała liczba węglowodanów. Zamieniłabym makrelę na dorsza, 2 kromki chleba żytniego bez ziaren, sałatę oraz całego ogórka.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Czy można jeść wędzonego łososia w ciąży? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Kolacja po treningu i przed snem – odpowiada Mgr Magdalena Łącka
- Dieta a picie wody i mleka – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Ryby Bałtyku - która jest najzdrowsza? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy można jeść ryby codziennie? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Przykład kolacji dla wegetarianki – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jadłospis a przybranie na wadze – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy stosowanie takiego jadłospisu nie spowoduje tycia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dieta węglowodanowo-białkowa: jak ją odpowiednio dobrać? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik