Witam!
Najzdrowsze ryby to oczywiście tłuste ryby morskie zawierające duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Bardzo obfite są w nie takie ryby jak łosoś, makrela, śledź czy też sardynka. Wszystkie występują w Bałtyku. Proszę jednak pamiętać, że ze względu na skażenie dioksynami i polichlorowanymi bifenylami ryb bałtyckich nie zaleca się ich spożywania przez dzieci i kobiety ciężarne.
Najzdrowsze są ryby tłuste, ze względu na obecność w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są w diecie pożądane. Jednak i chude ryby powinny znaleść się w jadłospisie ze względu na łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko oraz zawartość jodu. Poleca się m.in. halibuta, śledzia, makrelę, łososia, dorsza.
Większość ryb jest zdrowa dla naszego organizmu, gdyż zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które działają ochronnie na nasz układ krążenia. Zarówno makrela jak i dorsz należą do ryb zdrowych, bogatych w białko i "dobre" tłuszcze. Makrela jest bardziej tłusta od dorsza, zawiera więc nieco więcej kalorii.
Jeśli ciężarna nie może jeść ryb z Bałtyku, to chyba nie może jeść żadnych innych. Nie zgadzam się i już. Dorsz i śledź to bardzo zdrowe ryby. Kwestia jeszcze jak przyrządzone. Proszę omijać pangę, tilapie, limandę i maslaną, czy inne hodowlane w Chinach...
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy warto brać kwas omega-3 w kapsułkach przy depresji? – odpowiada Paulina Witek
- Czy można jeść ryby codziennie? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy to prawda, że potrawa "brzuszki z hodowlanego łososia" są szkodliwe dla zdrowia? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta dla osoby po lekkim udarze niedokrwiennym – odpowiada Dr n. med. Anna Błażucka
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
artykuły
Kwasy DHA dla dorosłych i dzieci - źródła i właściwości zdrowotne
Kwasy DHA należą do grupy nienasyconych kwasów tłu
Jedzenie, które uchroni cię przed osteoporozą
Recepta na zdrowe kości Osteoporoza to schorzenie
Nienasycone kwasy tłuszczowe- charakterystyka, występowanie, rola, niedobór
Nienasycone kwasy tłuszczowe, nazywane również nie