Sugerowałabym zrezygnować z konserw rybnych, gdyż cechują się często wyższą zawartością metali ciężkich i amin biogennych w porównaniu ze świeżymi i mrożonymi rybami. Tuńczyk nie należy do najbardziej wartościowych ryb, ze względu na ograniczoną ilość wartościowych tłuszczy. Sugerowałabym oprzeć dietę na takich rybach jak łosoś, pstrąg, halibut, śledź, makrela i ewentualnie z ryb chudych dorsz. Proszę także pamiętać o poddaniu ryb dokładnej obróbce termicznej przed spożyciem. Życzę dużo zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Tuńczyk w diecie u 16-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Czy mogłem sobie zaszkodzić takim jedzeniem? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Jakie ryby można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Spożywanie dużej ilości ryb w ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Ryby Bałtyku - która jest najzdrowsza? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy zupa rybna jest zdrowa? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
artykuły
Kwasy omega-3 - rodzaje, właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie
Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcj
Alergia na ryby i owoce morza - przyczyny, objawy, rtęć w rybach
Alergia na ryby i owoce morza najczęściej pojawia
Anisakioza - objawy, przyczyny, leczenie, zapobieganie
Anisakioza to choroba pasożytnicza wywoływana prze