Dzień dobry,
Najlepszym źródłem kwasów omega -3 są tłuste ryby morskie np. łosoś tuńczyk, makrela węgorz, szprot, śledź.
Pod wpływem obróbki termicznej część kwasów może ulec utlenieniu.
Największe straty występują podczas smażenia, co więcej ryba w panierce jest bardziej kaloryczna.
Z kolei w ryba wędzonych znajdują się negatywnie wpływające na zdrowie WWA.
witam serdecznie, zupa rybna jest zdecydowanie lepsza niż ryby wędzone czy smażone. ryby wędzone mają bardzo dużo soli, co może powodować nadciśnienie, a podczas smażenia nie dość, że zwiększamy kaloryczność posiłku (smażąc na oleju), to właśnie zachodzą reakcje, o których Pan wspominał- Smażenie powoduje podgrzanie produktu do wyższej temperatury niż gotowanie.
Witam,
ryby są bardzo zdrowe pod każdą postacią. Proces obróbki termicznej nie zabija kwasów omega, natomiast powinny być zjadane w asyście kwasu ( kapusta kiszona, ogórki kiszone, odrobina jogurtu naturalnego do zupy), gdyż omeg ten rozpuszcza się w kwasach.
Sylwia Beyer-Wygońska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy w ciąży można jeść wędzonego łososia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Zastąpienie tuńczyka makrelą albo śledziem – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy można jeść wędzonego łososia w ciąży? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy w ciąży można jeść śledzie? – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
artykuły
Więcej rakotwórczej nitrozoaminy może być w jedzeniu niż w jednej tabletce metforminy
Polaków zaniepokoiła wieść o tym, że metformina, p
Dlaczego warto jeść karpia? Korzyści i wykorzystanie w kuchni
Smażony, pieczony, duszony, gotowany… Karpia m
Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu
Czosnek Silny układ odpornościowy pomaga budować p