Czy zupa rybna jest zdrowa?

Czy zupy rybne z kawałków ryby mają takie same właściwości zdrowotne jak ryby wędzone czy filety smażone. Chodzi o kwasy omega itd. Czy gotowanie nie zabija tych składników?
MĘŻCZYZNA, 23 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Najlepszym źródłem kwasów omega -3 są tłuste ryby morskie np. łosoś tuńczyk, makrela węgorz, szprot, śledź.
Pod wpływem obróbki termicznej część kwasów może ulec utlenieniu.
Największe straty występują podczas smażenia, co więcej ryba w panierce jest bardziej kaloryczna.
Z kolei w ryba wędzonych znajdują się negatywnie wpływające na zdrowie WWA.

0

witam serdecznie, zupa rybna jest zdecydowanie lepsza niż ryby wędzone czy smażone. ryby wędzone mają bardzo dużo soli, co może powodować nadciśnienie, a podczas smażenia nie dość, że zwiększamy kaloryczność posiłku (smażąc na oleju), to właśnie zachodzą reakcje, o których Pan wspominał- Smażenie powoduje podgrzanie produktu do wyższej temperatury niż gotowanie.

0

Witam,
ryby są bardzo zdrowe pod każdą postacią. Proces obróbki termicznej nie zabija kwasów omega, natomiast powinny być zjadane w asyście kwasu ( kapusta kiszona, ogórki kiszone, odrobina jogurtu naturalnego do zupy), gdyż omeg ten rozpuszcza się w kwasach.
Sylwia Beyer-Wygońska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty