Witam,
oleje rafinowane, poddawane są wysokiej temperaturze tłoczenia, która zmienia skład oleju, pozbawiając go wartościowych składników, przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega- 3 oraz omega -6). Na surowo zalecane jest stosowanie olejów tłoczonych na zimno, jednak należy pamiętać, że większość z nich nie nadaje się do obróbki termicznej ( np. smażenia). Warto samodzielnie sprawdzić w domu, czy zakupiony olej nadaje się do podgrzewania (jeśli olej po podgrzaniu na patelni zacznie dymić, oznacza to, że można go używać tylko na zimno.
Pozdrawiam,
Magdalena Borowiec
Witam, najwięcej wartości odżywczych posiadają oleje tłoczone na zimo. Polecam oleje tj. oliwa z oliwek i olej rzepakowy- źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Najlepszy olej do zup – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jakie oleje są zdrowe? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Jakie właściwości ma olej konopny? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Zamiana masła na olej – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
artykuły
Olej musztardowy może być zdrowszy dla twojego serca niż oliwa z oliwek
Eksperci sugerują, że to olej musztardowy może być
Olej rzepakowy - roślinna alternatywa dla ciebie i planety
**Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i
Dlaczego nie należy unikać tłuszczów w diecie?
Tłuszcz nie ma ostatnio dobrej reklamy. Mówimy o n