Do smażenia masło klarowane, ghee, smalec oraz olej kokosowy. Dodatkowo oliwa z oliwek, ale tylko do krótkiego smażenia. Olej rzepakowy nadaje się najwyżej do sałatek (na zimno!)

0

Niestety nie mogę się zgodzić z moją przedmówczynią. Masło klarowane jest co najwyżej dobre do obsmażenia tak jak oliwa. Olej rzepakowy natomiast nadaje się do długotrwałego smażenia, w tym w głębokim tłuszczu - nawet po 60 minutach w temperaturze 180 st. C zawiera 50% wyjściowej ilości witaminy E i prawie niezmieniony profil kwasów tłuszczowych. Należy jednak zachować zasadę, aby nigdy nie podgrzewać danego tłuszczu ponownie, gdyż w trakcie wychładzania traci on swoje właściwości i stabilność w wysokich temperaturach. Smalec i olej kokosowy - jako źródło tłuszczów nasyconych najlepiej ograniczyć w diecie do minimum.

0

Olej kokosowy zawiera zdrowe tłuszcze nasycone i jak najbardziej nadaje się do smażenia, a jeszcze lepiej spożywać go na zimno (dietetycy.org.pl/olej-kokosowy/). Można także smażyć na maśle klarowanym, ale nie zbyt długo. Do dłuższego smażenia radzę używać smalcu, jednak ogólnie nie należy smażyć zbyt często. Jeśli chodzi o rafinowany olej rzepakowy, to jest on źródłem bardzo groźnych tłuszczów trans, które są bardziej szkodliwe niż tłuszcze nasycone.
Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty