Do smażenia masło klarowane, ghee, smalec oraz olej kokosowy. Dodatkowo oliwa z oliwek, ale tylko do krótkiego smażenia. Olej rzepakowy nadaje się najwyżej do sałatek (na zimno!)
Niestety nie mogę się zgodzić z moją przedmówczynią. Masło klarowane jest co najwyżej dobre do obsmażenia tak jak oliwa. Olej rzepakowy natomiast nadaje się do długotrwałego smażenia, w tym w głębokim tłuszczu - nawet po 60 minutach w temperaturze 180 st. C zawiera 50% wyjściowej ilości witaminy E i prawie niezmieniony profil kwasów tłuszczowych. Należy jednak zachować zasadę, aby nigdy nie podgrzewać danego tłuszczu ponownie, gdyż w trakcie wychładzania traci on swoje właściwości i stabilność w wysokich temperaturach. Smalec i olej kokosowy - jako źródło tłuszczów nasyconych najlepiej ograniczyć w diecie do minimum.
Olej kokosowy zawiera zdrowe tłuszcze nasycone i jak najbardziej nadaje się do smażenia, a jeszcze lepiej spożywać go na zimno (dietetycy.org.pl/olej-kokosowy/). Można także smażyć na maśle klarowanym, ale nie zbyt długo. Do dłuższego smażenia radzę używać smalcu, jednak ogólnie nie należy smażyć zbyt często. Jeśli chodzi o rafinowany olej rzepakowy, to jest on źródłem bardzo groźnych tłuszczów trans, które są bardziej szkodliwe niż tłuszcze nasycone.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Smażenie przy użyciu oliwy z oliwek a temperatura – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jak należy smażyć filety z kurczaka? – odpowiada mgr Agnieszka Stachura - Kapusta
- Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy zdrowe jest stosowanie oleju kokosowego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Olej rzepakowy - roślinna alternatywa dla ciebie i planety
**Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i
Olej musztardowy może być zdrowszy dla twojego serca niż oliwa z oliwek
Eksperci sugerują, że to olej musztardowy może być