Witam obecnie zacząłem zdrowiej się odżywiać i nie wiem na czym smażyć, potrawy czy na oleju ,oliwie itd.?
Dzień Dobry,
polecam zrezygnowanie ze smażenia na korzyść gotowania, gotowania na parze, pieczenia lub grillowania. Jeśli już smażymy to polecam wybierać masło klarowane lub olej rzepakowy.
Pozdrawiam,
mgr Natalia Główka
www.nutricus.pl
Witam Pana
Do smażenia zalecane są oleje rafinowane: olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Produkty, które nie wymagają długiego smażenia (np. jajecznica) mogą być smażone na maśle klarowanym. Olejów takich jak: słonecznikowy, lniany, sojowy, kukurydziany nie poleca się do smażenia, należy stosować je na zimno - np. do sałatek.
Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Smażenie przy użyciu oliwy z oliwek a temperatura – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek