Dzień Dobry,
polecam zrezygnowanie ze smażenia na korzyść gotowania, gotowania na parze, pieczenia lub grillowania. Jeśli już smażymy to polecam wybierać masło klarowane lub olej rzepakowy.
Pozdrawiam,
mgr Natalia Główka
www.nutricus.pl
Witam Pana
Do smażenia zalecane są oleje rafinowane: olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Produkty, które nie wymagają długiego smażenia (np. jajecznica) mogą być smażone na maśle klarowanym. Olejów takich jak: słonecznikowy, lniany, sojowy, kukurydziany nie poleca się do smażenia, należy stosować je na zimno - np. do sałatek.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Smażenie przy użyciu oliwy z oliwek a temperatura – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Jaki olej wybrać do gotowania i smażenia? Nie każdy nadaje się do potraw
Na sklepowych półkach mamy dziś ogromny wybór olej
Tłuszcze pod lupą. Które z nich wspierają serce i chronią przed zawałem?
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, a może słoneczniko