Czego używać do smażenia?

Witam obecnie zacząłem zdrowiej się odżywiać i nie wiem na czym smażyć, potrawy czy na oleju ,oliwie itd.?
MĘŻCZYZNA, 27 LAT ponad rok temu

Objawy niedoboru nasyconych kwasów Omega 3

Co się stanie, jeśli w naszej diecie zabraknie kwasów tłuszczowych omega-3? Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są objawu niedoboru tego składnika. Wypowiada się dr Leszek Walentynowicz, internista.

Dzień Dobry,

polecam zrezygnowanie ze smażenia na korzyść gotowania, gotowania na parze, pieczenia lub grillowania. Jeśli już smażymy to polecam wybierać masło klarowane lub olej rzepakowy.

Pozdrawiam,
mgr Natalia Główka
www.nutricus.pl

0

Witam Pana

Do smażenia zalecane są oleje rafinowane: olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Produkty, które nie wymagają długiego smażenia (np. jajecznica) mogą być smażone na maśle klarowanym. Olejów takich jak: słonecznikowy, lniany, sojowy, kukurydziany nie poleca się do smażenia, należy stosować je na zimno - np. do sałatek.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty