Jaki olej do smażenia?

Witam. Od pewnego czasu nurtuje mnie jedno pytanie. Jest tak wiele olejów i oliw na rynku... ale tak naprawdę nie wiem na czym mogę smażyć. Czy to omlet, czy rybę, czy cokolwiek innego. Najpopularniejsza odpowiedź na jaką się napotykam to "olej rzepakowy", dobrze, ale jaki ma być to dokładnie olej? "Oliwa z oliwek" - słyszałam, że na EXTRA VIRGIN smażyć nie można, więc na jakiej? Proszę o radę, bo wpadnę całkowicie w tą niewiedzę...
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Smażymy na oleju rzepakowym, nie ważne z jakiej firmy, ma na nim pisać olej rzepakowy. Do sałatek (czyli na zimno) polecam olej lniany lub oliwę z oliwek. Proszę jednak pamiętać aby ograniczać ilość smażonych potraw. Lepiej przygotowywać potrawy na parze lub w piekarniku - odpowiednio przyprawione będą naprawdę smaczne. Poza tym polecam zainwestować w dobrą patelnię i smażyć na minimalnej ilości tłuszczu.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty