Witam Panią,
Do smażenia olej rzepakowy a np do sałatek i dań na zimno oliwa z oliwek
Smażymy na oleju rzepakowym, nie ważne z jakiej firmy, ma na nim pisać olej rzepakowy. Do sałatek (czyli na zimno) polecam olej lniany lub oliwę z oliwek. Proszę jednak pamiętać aby ograniczać ilość smażonych potraw. Lepiej przygotowywać potrawy na parze lub w piekarniku - odpowiednio przyprawione będą naprawdę smaczne. Poza tym polecam zainwestować w dobrą patelnię i smażyć na minimalnej ilości tłuszczu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Smażenie przy użyciu oliwy z oliwek a temperatura – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy ten olej jest zdrowszą alterantywą? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Olej rzepakowy - roślinna alternatywa dla ciebie i planety
**Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i
Ranking oliwy z oliwek. Sprawdź, którą dodać do sałatek, a na której smażyć
Ranking oliwy z oliwek Oliwa z oliwek ma wielu zwo