Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia

Witam. Czy zastąpienie smażenia potraw na patelni oliwą z oliwek moźe byc zdrowsze od oleju rzepakowego?
MĘŻCZYZNA, 19 LAT ponad rok temu

Witam. Ogólnie smażenie jest niezdrowe i niezalecane. Ale jeśli już zdarza się smażyć, to najlepszym tłuszczem do smażenia jest olej kokosowy, ewentualnie masło klarowane i rafinowany olej rzepakowy. Rafinowana (oczyszczona) oliwa z oliwek również jest dozwolona. Natomiast oliwa extra virgin lub vergine nie nadaje się do smażenia. Podobnie inne nierafinowane oleje roślinne (wyjątkiem jest olej kokosowy lub palmowy). Jeśli chce Pan korzystać z prozdrowotnych składników oleju, polecam stosować nierafinowane oleje roślinne jako dodatek do surówek i sałatek, na zimno (bez smażenia lub innej formy podgrzewania) np. olej rydzowy, olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek. Należy wybierać oleje przechowywane w ciemnej szklanej butelce, ponieważ wtedy zachowują one swoje właściwości. Pozdrawiam i zapraszam na bloga ze zdrowymi przepisami: www.zdrowapasja.blogspot.com.

0

Dzień dobry

Nie zaleca się stosowania oliwy z oliwek do smażenia, o ile producent na to zezwolił. Z kolei oliwy przeznaczone do smażenia są gorszej jakości. Zalecam stosowanie dobrej jakości oliwy z oliwek na zimno np. do sałatek, a do smażenia olej rzepakowy.

Pozdrawiam!

www.dietetykmedyczny.com

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty