Witam serdecznie,
obecnie warto spożywać oliwę z oliwek, rafinowaną do smażenia a nierafinowaną do sałatek na zimno, polecam również na zimno olej rydzowy z lnianki.
Pozdrawiam
Olej rafinowany to oczyszczony olej - można na nim smażyć, nie zawiera skłądników łatwo przypalających się. Oleje tłoczone na zimno mają dodatkowe składniki odżywcze , ale jemy je też na zimno. Na rafinowanym można smażyć.
Ja polecam do smażenia kokosowy, ryżowy(najwyższa temp.) , oliwę z oliwek.
Do sałątek polecam rzepakowy, lniany, oliwę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czy ten olej jest zdrowszą alterantywą? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Na jakim tłuszczu smażyć mięso? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Najlepszy olej do zup – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
artykuły
Wspierają serce, mózg i metabolizm. Jak wybrać najzdrowsze tłuszcze?
Tłuszcze roślinne mogą wspierać serce, hormony, mó
Jak przechowywać oleje, by nie stały się toksyczne? Zapamiętaj te zasady
Nie każdy olej, który wydaje się świeży, faktyczni
Po jaki olej warto sięgać? Poprawia profil lipidowy i zmniejsza ryzyko miażdżycy
Wysoki poziom cholesterolu to jedna z głównych prz