Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi

Mam pytanie dotyczące różnicy między olejami rafinow. i nierafin. Znalazłam wiele różnych, często sprzecznych informacji w tym temacie, dlatego chciałabym się dowiedzieć jak to naprawdę jest. Często czytam, że oleje rafinowane są kompletnie bezwartościowe. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w procesie rafinacji taki olej traci dużo składników, ale czy naprawdę wszystkie? Chodzi mi konkretnie o olej kokosowy, gdzieś przeczytałam, że jest to najzdrowszy olej wśród olejów rafin, warto go spożywać?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam serdecznie,

obecnie warto spożywać oliwę z oliwek, rafinowaną do smażenia a nierafinowaną do sałatek na zimno, polecam również na zimno olej rydzowy z lnianki.

Pozdrawiam

0

Olej rafinowany to oczyszczony olej - można na nim smażyć, nie zawiera skłądników łatwo przypalających się. Oleje tłoczone na zimno mają dodatkowe składniki odżywcze , ale jemy je też na zimno. Na rafinowanym można smażyć.

Ja polecam do smażenia kokosowy, ryżowy(najwyższa temp.) , oliwę z oliwek.
Do sałątek polecam rzepakowy, lniany, oliwę.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty