Witam serdecznie,
obecnie warto spożywać oliwę z oliwek, rafinowaną do smażenia a nierafinowaną do sałatek na zimno, polecam również na zimno olej rydzowy z lnianki.
Pozdrawiam
Olej rafinowany to oczyszczony olej - można na nim smażyć, nie zawiera skłądników łatwo przypalających się. Oleje tłoczone na zimno mają dodatkowe składniki odżywcze , ale jemy je też na zimno. Na rafinowanym można smażyć.
Ja polecam do smażenia kokosowy, ryżowy(najwyższa temp.) , oliwę z oliwek.
Do sałątek polecam rzepakowy, lniany, oliwę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czy ten olej jest zdrowszą alterantywą? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Na jakim tłuszczu smażyć mięso? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Najlepszy olej do zup – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
artykuły
Olej rzepakowy - roślinna alternatywa dla ciebie i planety
**Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Ranking oliwy z oliwek. Sprawdź, którą dodać do sałatek, a na której smażyć
Ranking oliwy z oliwek Oliwa z oliwek ma wielu zwo