Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Witam serdecznie,
obecnie warto spożywać oliwę z oliwek, rafinowaną do smażenia a nierafinowaną do sałatek na zimno, polecam również na zimno olej rydzowy z lnianki.
Pozdrawiam
Olej rafinowany to oczyszczony olej - można na nim smażyć, nie zawiera skłądników łatwo przypalających się. Oleje tłoczone na zimno mają dodatkowe składniki odżywcze , ale jemy je też na zimno. Na rafinowanym można smażyć.
Ja polecam do smażenia kokosowy, ryżowy(najwyższa temp.) , oliwę z oliwek.
Do sałątek polecam rzepakowy, lniany, oliwę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Czy ten olej jest zdrowszą alterantywą? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zasady tłoczeniu oleju na zimno – odpowiada Mgr Joanna Peplińska
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka kasza nie zawiera glutenu? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Olej rzepakowy - roślinna alternatywa dla ciebie i planety
**Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i
Ranking oliwy z oliwek. Sprawdź, którą dodać do sałatek, a na której smażyć
Ranking oliwy z oliwek Oliwa z oliwek ma wielu zwo