Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi

Mam pytanie dotyczące różnicy między olejami rafinow. i nierafin. Znalazłam wiele różnych, często sprzecznych informacji w tym temacie, dlatego chciałabym się dowiedzieć jak to naprawdę jest. Często czytam, że oleje rafinowane są kompletnie bezwartościowe. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w procesie rafinacji taki olej traci dużo składników, ale czy naprawdę wszystkie? Chodzi mi konkretnie o olej kokosowy, gdzieś przeczytałam, że jest to najzdrowszy olej wśród olejów rafin, warto go spożywać?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Witam serdecznie,

obecnie warto spożywać oliwę z oliwek, rafinowaną do smażenia a nierafinowaną do sałatek na zimno, polecam również na zimno olej rydzowy z lnianki.

Pozdrawiam

0

Olej rafinowany to oczyszczony olej - można na nim smażyć, nie zawiera skłądników łatwo przypalających się. Oleje tłoczone na zimno mają dodatkowe składniki odżywcze , ale jemy je też na zimno. Na rafinowanym można smażyć.

Ja polecam do smażenia kokosowy, ryżowy(najwyższa temp.) , oliwę z oliwek.
Do sałątek polecam rzepakowy, lniany, oliwę.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty