Czym jest żywność ekologiczna?
Jeżeli zależy nam na tym, by zdrowo się odżywiać, warto włączyć do diety żywność ekologiczną. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jakie kryteria powinny spełniać produkty spożywcze, by zyskać miano ekologicznych.
Witam
Przede wszystkim oleje roślinne należy rozważyć pod kątem sposobu ich podawania. Jeżeli mówimy o dodatku na zimno do sałatek i przygotowanych dań, najzdrowsze są oleje nierafinowane, tłoczone na zimno, które charakteryzują się wysoką zawartością korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych –linolowego i alfa-linolenowego. Ponadto oleje te dostarczają składników bioaktywnych, istotnych w prewencji takich schorzeń jak hipercholesterolemia, czy też nowotwory. Szczególnie podkreśla się tu walory oleju lnianego, z pestek czarnej porzeczki, oliwy z oliwek. Olej ryżowy zawiera stosunkowo mało składników bioaktywnych, głównie jest to y-oryzanol, który występuje na poziomie 1,5 - 2,9 % który wykazuje silne w właściwości przeciwutleniające i redukuje poziom cholesterolu LDL.
W kontekście przetwarzania w wysokiej temperaturze, zaleca się oleje z przewagą nasyconych kwasów tłuszczowych i jednonienasyconych KT- kokosowy, palmowy, ryżowy i oliwę z oliwek (bardzo krótkie smażenie).
pozdrawiam
Witam, o jakosci oleju decyduje stosunek kwasów omega-3 do omega-6, jesli mamy na mysli jego prozdrowotne działanie, proszę więc zwrócic na to uwage, pozdrawiam
Na pewno różni się smakowo od tradycyjnego, ma lekko orzechowy smak. Jest źródłem witaminy E która chociażby opóźnia procesy starzenia, jest bogaty w fitosterole regulujące poziom wody w organizmie i kwasy omega 3 odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Olej np.rzepakowy polecany jest ze względu na bardzo dobry, wręcz idealny stosunek kwasów omega6:omega3. Zawiera tak jak ryżowy wit.E, a także A.
Wyznaję zasadę, że warto sięgać po produkty, które mamy w zasięgu ręki, produkowane w Polsce, świetne jakościowo, tanie. Nie zawsze egzotyczne i z dalekiego kraju daje nam gwarancję zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Jakiego oleju dodawać do zup? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Właściwości odżywcze oleju lnianego – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czy wyrośnięta rzeżucha ma również zdrowotne właściwości? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czy organizm może normalnie funkcjonować bez masła? – odpowiada Eliza Gosławska
- Stosowanie tranu i oleju z dorsza – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Kwas palmitynowy - właściwości, zastosowanie i występowanie
Kwas palmitynowy to związek organiczny, który nale
Olej musztardowy może być zdrowszy dla twojego serca niż oliwa z oliwek
Eksperci sugerują, że to olej musztardowy może być