Witam! Olej z pestek winogron nie powinien być stosowany do smażenia. Jak najbardziej można go jednak stosować "na zimno". Wyrośnięta rzeżucha także ma wiele cennych substancji, tak jak kiełki.
Szanowna Pani,
Olej z pestek winogron należy do wartościowych surowców. Rzeczywiście proporcje kwasów omega-3 i omega-6 nie są w nim idealne, ale pomimo tego są jednymi z lepszych spośród dostępnych olejów. Najlepiej jest go spożwywać na surowo, ze względu na delikatny smak jest dobrą bazą do sosów sałatkowych. Jeżeli natomiast chodzi o smażenie to oleje w ogóle nie są do niego idealne. Ponieważ zawierają wiele kwasów tłuszczowych nienasyconych to łatwo ulegają utlenianiu i rozkładowi termicznemu w tym procesie. Za najlepszy do smażenia spośród olei uważa się olej rzepakowy cechujący się wysoką temperaturą dymienia oraz wysoką stabilnością (zawarte w nim tokoferole są zachowane nawet po 30 minutach smażenia w 180 st.C). Najlepsze do smażenia są natomiast tłuszcze o konsystencji stałej w temperaturze pokojowej (ale nie te sztucznie utwardzane w tym celu) a więc smalec czy tłuszcz palmowy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Olej arganowy dla cery wrażliwej – odpowiada Mgr Jolanta Gajda
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Jakie właściwości ma olej konopny? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jakie są wszystkie zalety oleju lnianego? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Właściwości odżywcze oleju lnianego – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Na jakim tłuszczu smażyć mięso? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Olej rzepakowy - czyli kilka faktów, o których nie wiedziałeś
Wybierając olej rzepakowy ze sklepowej półki rz
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Zdrowa dieta kobiety w ciąży i po niej - dlaczego warto wzbogacić ją o olej rzepakowy
Artykuł sponsorowany **Gotując, nie wyobrażamy so