Zapytaj lekarza

7 4 2 , 8 3 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy wyrośnięta rzeżucha ma również zdrowotne właściwości?

Mam nadzieję,że kieruję pytanie w odpowiednią stronę. Mam wątpliwości co do oleju z pestek winogron.W internecie znalazłam różne zdania na jego temat.Po pierwsze,że brak kwasów Omega 3 może zaburzyć proporcję miedzy nimi,a zawartymi w tym oleju Kwasami Omega6.Po drugie jedni polecają smażenie na nim,a inni wręcz przeciwnie. I jeszcze jedno pytanie z tej kategorii.Czy wyrośnięta rzeżucha ma również zdrowotne właściwości,tak jak jej kiełki?
KOBIETA, 64 LAT ponad rok temu

Grejpfrut na odporność

Lek. Izabela Ławnicka
82 poziom zaufania

Witam! Olej z pestek winogron nie powinien być stosowany do smażenia. Jak najbardziej można go jednak stosować "na zimno". Wyrośnięta rzeżucha także ma wiele cennych substancji, tak jak kiełki.

0

Szanowna Pani,
Olej z pestek winogron należy do wartościowych surowców. Rzeczywiście proporcje kwasów omega-3 i omega-6 nie są w nim idealne, ale pomimo tego są jednymi z lepszych spośród dostępnych olejów. Najlepiej jest go spożwywać na surowo, ze względu na delikatny smak jest dobrą bazą do sosów sałatkowych. Jeżeli natomiast chodzi o smażenie to oleje w ogóle nie są do niego idealne. Ponieważ zawierają wiele kwasów tłuszczowych nienasyconych to łatwo ulegają utlenianiu i rozkładowi termicznemu w tym procesie. Za najlepszy do smażenia spośród olei uważa się olej rzepakowy cechujący się wysoką temperaturą dymienia oraz wysoką stabilnością (zawarte w nim tokoferole są zachowane nawet po 30 minutach smażenia w 180 st.C). Najlepsze do smażenia są natomiast tłuszcze o konsystencji stałej w temperaturze pokojowej (ale nie te sztucznie utwardzane w tym celu) a więc smalec czy tłuszcz palmowy.

Specjalistka żywienia człowieka. Udziela porad dietetycznych.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy