Olej lniany jest wyjątkowym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w proporcji jaka została uznana za idealną z perspektywy żywienia ludzi. Dlatego jego spożycie (w formie surowej) korzystnie wpływa na organizm i obniża ryzyko wystąpienia hipercholesterolemii. Wadą tego oleju jest to, że absolutnie nie nadaje się do smażenia i gotowania. Ze względu na swój wyjątkowy skład olej ten bardzo szybko ulega autooksydacji (potocznie zwanej jełczeniem) i traci swoje właściwości prozdrowotne, przekształacając się wręcz w szkodliwy dla zdrowia. Dlatego należy uważać, żeby spożywać wyłącznie świeży olej lniany.

0

Olej lniany jest dobrym źródłem kwasów omega 3 o działaniu przeciwzapalnym. Powinien być używany wyłącznie na surowo, np. do sałatek.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty