Olej lniany jest wyjątkowym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w proporcji jaka została uznana za idealną z perspektywy żywienia ludzi. Dlatego jego spożycie (w formie surowej) korzystnie wpływa na organizm i obniża ryzyko wystąpienia hipercholesterolemii. Wadą tego oleju jest to, że absolutnie nie nadaje się do smażenia i gotowania. Ze względu na swój wyjątkowy skład olej ten bardzo szybko ulega autooksydacji (potocznie zwanej jełczeniem) i traci swoje właściwości prozdrowotne, przekształacając się wręcz w szkodliwy dla zdrowia. Dlatego należy uważać, żeby spożywać wyłącznie świeży olej lniany.
Olej lniany jest dobrym źródłem kwasów omega 3 o działaniu przeciwzapalnym. Powinien być używany wyłącznie na surowo, np. do sałatek.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zasady spożywania oleju lnianego – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Właściwości odżywcze oleju lnianego – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Spożywanie łyżki oleju lnianego – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy picie oleju lnianego jest zdrowe? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy zdrowej jest spożywanie codziennie oleju lnianego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Dobroczynne właściwości oleju lnianego – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jakiego oleju dodawać do zup? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Wpływ oleju lnianego na ciążę – odpowiada Natalia Ulewicz
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Dlaczego nie należy unikać tłuszczów w diecie?
Tłuszcz nie ma ostatnio dobrej reklamy. Mówimy o n
Zdrowa dieta kobiety w ciąży i po niej - dlaczego warto wzbogacić ją o olej rzepakowy
Artykuł sponsorowany **Gotując, nie wyobrażamy so