Komu polecany jest żeń-szeń?
Oliwę z pierwszego tłoczenia (extra vergin) należy używać wyłącznie na surowo, podobnie jak np. olej lniany. Do smażenia najlepiej stosować olej rzepakowy, olej zpestek winogron lub masło klarowane.
Witam,
Oliwa z oliwek nadaje się tylko do szybkiego smażenia w niskiej temperaturze. Najlepiej szpożywac ją na surowo, a do smażenia polecam olej rzepakowy.
Zdecydowanie oliwę należy stosować na zimno. Jeśli już smażymy, to najlepiej wybrać olej kokosowy, masło klarowane lub smalec. Pozdrawiam.
Witam,
oliwę najlepiej jest stosować na zimno np. do sałatek lub smażyć delikatne potrawy przy dość niskiej temperaturze i krótki czas. Do smażenia jednak lepiej używać oleju rzepakowego lub z pestek winogron.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Niestety, smażenie na oliwie zawsze będzie skutkowało utratą części jej właściwości. Najlepszym rozwiązaniem jest smażenie na oleju kokosowym lub maśle klarowanym.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Witam serdecznie,
Oliwę należy spożywać wyłącznie na zimno, bądź do krótkotrwałego smażenia.
Pozdrawiam,
Katarzyna Wawrzyniak
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy wyrośnięta rzeżucha ma również zdrowotne właściwości? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak należy smażyć filety z kurczaka? – odpowiada mgr Agnieszka Stachura - Kapusta
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Zdrowa dieta kobiety w ciąży i po niej - dlaczego warto wzbogacić ją o olej rzepakowy
Artykuł sponsorowany **Gotując, nie wyobrażamy so
Kwas palmitynowy - właściwości, zastosowanie i występowanie
Kwas palmitynowy to związek organiczny, który nale