Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości?

Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości (kwasy nienasycone, które się utleniają np. pod wpływem promieni słonecznych) czy też lepiej używać ją na zimno, na surowo?
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Komu polecany jest żeń-szeń?

Oliwę z pierwszego tłoczenia (extra vergin) należy używać wyłącznie na surowo, podobnie jak np. olej lniany. Do smażenia najlepiej stosować olej rzepakowy, olej zpestek winogron lub masło klarowane.

0

Witam,
Oliwa z oliwek nadaje się tylko do szybkiego smażenia w niskiej temperaturze. Najlepiej szpożywac ją na surowo, a do smażenia polecam olej rzepakowy.

0

Witam,

oliwę najlepiej jest stosować na zimno np. do sałatek lub smażyć delikatne potrawy przy dość niskiej temperaturze i krótki czas. Do smażenia jednak lepiej używać oleju rzepakowego lub z pestek winogron.

W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Niestety, smażenie na oliwie zawsze będzie skutkowało utratą części jej właściwości. Najlepszym rozwiązaniem jest smażenie na oleju kokosowym lub maśle klarowanym.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty