Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości?

Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości (kwasy nienasycone, które się utleniają np. pod wpływem promieni słonecznych) czy też lepiej używać ją na zimno, na surowo?
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Oliwę z pierwszego tłoczenia (extra vergin) należy używać wyłącznie na surowo, podobnie jak np. olej lniany. Do smażenia najlepiej stosować olej rzepakowy, olej zpestek winogron lub masło klarowane.

0

Witam,
Oliwa z oliwek nadaje się tylko do szybkiego smażenia w niskiej temperaturze. Najlepiej szpożywac ją na surowo, a do smażenia polecam olej rzepakowy.

0

Witam,

oliwę najlepiej jest stosować na zimno np. do sałatek lub smażyć delikatne potrawy przy dość niskiej temperaturze i krótki czas. Do smażenia jednak lepiej używać oleju rzepakowego lub z pestek winogron.

W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Niestety, smażenie na oliwie zawsze będzie skutkowało utratą części jej właściwości. Najlepszym rozwiązaniem jest smażenie na oleju kokosowym lub maśle klarowanym.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dlaczego ona sama woli dotykać swojej łechtaczki?

Witam, jest z z żoną już 3 lata, ona ma 23 lat ja ma 24. Widzę, że często ona się łapie za łechtaczkę, tak jakby miała potrzebę ja dotknąć, a najgorzej jest w nocy – na pewno nie ma żadnej grzybicy, nie swędzi ja to. Próbowałem zaspokoić ją masując łechtaczkę, ale ona powiedziała mi, że nie podoba jej się to i ją to nie kręci. Proszę o odp.
ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam.
Przede wszystkim chciałabym się dowiedzieć, czy to, że żona ma potrzebę dotykać swoją łechtaczkę to jest dla niej problem? Czy może tylko Tobie to przeszkadza? Być może, dla żony to po prostu element masturbacji, którego nie chce ukrywać przed Tobą. Jeżeli przeszkadza Ci, że żona woli sama dotykać swojej łechtaczki zapytaj ją o miejsca, które by Tobie "zaproponowała" do pieszczot.

Myślę, że powinniście porozmawiać na temat jakości waszego współżycia seksualnego. Jeżeli w rozmowie okaże się, że Wasze oczekiwania są wzajemnie przez Was zaspakajane, może inaczej spojrzysz na obecny problem.

Serdecznie pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Czy smażenie może być szkodliwe dla zdrowia?

Dzień dobry-mam pytania najlepiej do dietetyka Czy smażenie mięsa frytek czy w ogóle czegokolwiek smażenia -to czy ciągłe smażenie na dużym ogniu na gazie na dużym(największym) palniku może być szkodliwe dla zdrowia? Znam 1 osobę która tak robi ale to chyba błąd ale nie jestem pewien. Dodam że ta osoba smaży na oleju rzepakowym chciałem tu zapytać jaką temperaturę nazywa się to chyba spalania nie może przekroczyć olej rzepakowy by nie zabijał witamin w potrawach tak jak słyszałem że w oliwie tj 160 stopni olej rzepakowy ma chyba trochę wyższą ale jaką?I czy wiecie może czy może olej rzepakowy przekroczyć temperaturę spalania jeśli jest na dużym palniku na gazie na największym płomieniu? I już ostatnia sprawa czy jeśli jest tak że nie wolno smażyć na największej mocy czy ta sama zasada dotyczy gotowania w garnkach? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
MĘŻCZYZNA, 37 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
Smażenie nie jest zalecaną obróbką termiczną do przygotowywania potraw.
Zmiany zachodzące w ogrzewanym tłuszczu prowadzą do obniżenia jego wartości odżywczej. Podczas smażenia zmniejsza się ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, strawność i przyswajalność tłuszczów, tworzą się niebezpieczne dla zdrowia zawiązki, które mogą być rakotwórcze i mutagenne.
Jakość używanego tłuszczu do smażenia ma bardzo duże znaczenie, niektóre potrawy absorbują go nawet do 40%. Pod wpływem wysokiej temperatury w ogrzewanym tłuszczu, jak i ogrzewanej potrawie zachodzą zmiany oksydacyjne, hydrolityczne oraz termiczne. Intensywność tych zmian zależy od temperatury i czasu smażenia, ale także rodzaju, jakości i ilości ogrzewanego tłuszczu.

Olej rzepakowy w porównaniu do innych olejów ma najmniejszą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, przy czym największą ilość kwasów tłuszczowych n-3 i jest uznawany za jeden ze zdrowych wyborów.
Olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia 242 stopnie Celsjusza.

Należałoby się przyjrzeć codziennej diecie i wprowadzić potrawy, które będą równie smaczne i przygotowane znacznie korzystniejszymi dla zdrowia technikami kulinarnymi.

Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła
http://agataprzytula.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty