Proponuje udać się do dietetyka.
Witam Najlepszym wyjściem byłoby udać się do dietetyka.
Zanim reklamy nas osaczyły nasze babcie smażyły na smalcu, tłuszczu gęsim lub maśle klarowanym.
Tłuszcz kokosowy jest o.k.
Proszę tylko pamiętać, że na każdym tłuszczu smażymy jednorazowo i po smażeniu go wyrzucamy.
pozdrawiam, Małgorzata Mięsowicz
www.miesowicz.fitdietetyk.pl
Witam. Najlepszy do smażenia będzie olej kokosowy lub masło klarowane, ewentualnie smalec. Zawierają one tłuszcze nasycone, które są stabilne w wysokiej temperaturze. Jednak należy pamiętać, iż smażenie ma negatywny wpływ na zdrowie, dlatego najlepiej unikać tego typu obróbki kulinarnej. Jeśli chodzi o oliwę z oliwek i olej rzepakowy, to nadają się one tylko do krótkiego obsmażenia lub duszenia potraw. Oleje te są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które w wysokiej temperaturze przekształcają się częściowo w szkodliwe tłuszcze trans. Aby korzystać z dobroczynnych właściwości nierafinowanej oliwy i oleju rzepakowego, najlepiej stosować je na zimno np. do sałatek i surówek, a smażenie wyeliminować lub ograniczyć do minimum. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Olej rzepakowy a zawartość tłuszczów trans – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Smażenie przy użyciu oliwy z oliwek a temperatura – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Dlaczego poleca się oleje rafinowane jako właściwe do używania w wysokich temperaturach? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jak należy smażyć filety z kurczaka? – odpowiada mgr Agnieszka Stachura - Kapusta
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Na jakim tłuszczu smażyć mięso? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Olej rzepakowy - roślinna alternatywa dla ciebie i planety
**Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Smalec z gęsi - przeciwwskazania, zastosowanie, sposób przechowywania
Smalec gęsi to produkt, który pozyskuje się po wyt