Oliwa i oleje a smażenie

Oliwa extra virgin i inne oleje a smażenie. Każdy twierdzi co innego, temperatura dymienia oliwy wynosi około 160 stopni. Smażąc nie chcemy by wydzieliły się tłuszcze trans przez "spalenie tłuszczu". Przecież KAŻDY olej rafinowany został podgrzany do ponad 200 stopni w dodatku z użyciem chemikaliów , więc jakim cudem podgrzanie w domu ODPOWIEDNIEGO tłuszczu nierafinowanego (kokosowy, oliwa) może zaszkodzić bardziej niż rafinowany tłuszcz? PS smaże na oliwie-nie pryska, na rafinowanym rzepaku tak
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Zanim reklamy nas osaczyły nasze babcie smażyły na smalcu, tłuszczu gęsim lub maśle klarowanym.
Tłuszcz kokosowy jest o.k.
Proszę tylko pamiętać, że na każdym tłuszczu smażymy jednorazowo i po smażeniu go wyrzucamy.
pozdrawiam, Małgorzata Mięsowicz
www.miesowicz.fitdietetyk.pl

0

Witam. Najlepszy do smażenia będzie olej kokosowy lub masło klarowane, ewentualnie smalec. Zawierają one tłuszcze nasycone, które są stabilne w wysokiej temperaturze. Jednak należy pamiętać, iż smażenie ma negatywny wpływ na zdrowie, dlatego najlepiej unikać tego typu obróbki kulinarnej. Jeśli chodzi o oliwę z oliwek i olej rzepakowy, to nadają się one tylko do krótkiego obsmażenia lub duszenia potraw. Oleje te są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które w wysokiej temperaturze przekształcają się częściowo w szkodliwe tłuszcze trans. Aby korzystać z dobroczynnych właściwości nierafinowanej oliwy i oleju rzepakowego, najlepiej stosować je na zimno np. do sałatek i surówek, a smażenie wyeliminować lub ograniczyć do minimum. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty