Witam serdecznie, tłuszcze optymalne do obróbki termicznej, o najwyższej temperaturze dymienia to olej rzepakowy, kokosowy oraz tłuszcz zwierzęcy (smalec). Im niższa temperatura dymienia, tym tłuszcze łatwiej ulegają utlenianiu w wyniku czego powstają tłuszcze trans. Do takich tłuszczów należą o.słonecznikowy i oliwa, dlatego nie należy ich stosować do smażenia.Oliwę z oliwek stosujemy "na zimno", np. do polania sałatki.
Sok grejpfrutowy wchodzi w interakcje z lekami, osłabia bądź wzmacnia ich działanie. Dlatego do popicia tabletek najlepiej stosować wodę.
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka Stachura-Kapusta
Klinika Dobrego Dietetyka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy grejpfrut wchodzi w interakcje z lekiem na trądzik? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy podgrzewanie tłuszczy nienasyconych w mikrofali (poniżej 100 stopni C) może powodować przekształcenie ich w tłuszcze trans? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Zamiana masła na olej – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Smażenie przy użyciu oliwy z oliwek a temperatura – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Tłuszcze trans a tłuszcze utwardzone – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń