Dzień dobry,
Tłuszcze trans powstają przede wszystkim podczas przemysłowego uwodornienia (utwardzenia) nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podczas krótkiego ogrzewania w niskiej temperaturze (a 100 stopni to dość niska temperatura jak na obróbkę termiczną) tłuszcze trans nie powstaną. Mogą powstawać dopiero podczas długiego smażenia
Pozdrawiam
Maja Czerwińska-Rogowska
dietetyk Gryfice
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Tłuszcze trans a tłuszcze utwardzone – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zamiana masła na olej – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Jak należy smażyć filety z kurczaka? – odpowiada mgr Agnieszka Stachura - Kapusta
- Tłuszcze utwardzone w produktach spożywczych – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Czy smażenie może być szkodliwe dla zdrowia? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Olej rzepakowy a zawartość tłuszczów trans – odpowiada Piotr Pilarski
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec