Zapytaj lekarza

7 4 3 , 0 9 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy smażenie może być szkodliwe dla zdrowia?

Dzień dobry-mam pytania najlepiej do dietetyka Czy smażenie mięsa frytek czy w ogóle czegokolwiek smażenia -to czy ciągłe smażenie na dużym ogniu na gazie na dużym(największym) palniku może być szkodliwe dla zdrowia? Znam 1 osobę która tak robi ale to chyba błąd ale nie jestem pewien. Dodam że ta osoba smaży na oleju rzepakowym chciałem tu zapytać jaką temperaturę nazywa się to chyba spalania nie może przekroczyć olej rzepakowy by nie zabijał witamin w potrawach tak jak słyszałem że w oliwie tj 160 stopni olej rzepakowy ma chyba trochę wyższą ale jaką?I czy wiecie może czy może olej rzepakowy przekroczyć temperaturę spalania jeśli jest na dużym palniku na gazie na największym płomieniu? I już ostatnia sprawa czy jeśli jest tak że nie wolno smażyć na największej mocy czy ta sama zasada dotyczy gotowania w garnkach? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
MĘŻCZYZNA, 37 LAT ponad rok temu

Mięso ekologiczne

Dzień dobry,
Smażenie nie jest zalecaną obróbką termiczną do przygotowywania potraw.
Zmiany zachodzące w ogrzewanym tłuszczu prowadzą do obniżenia jego wartości odżywczej. Podczas smażenia zmniejsza się ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, strawność i przyswajalność tłuszczów, tworzą się niebezpieczne dla zdrowia zawiązki, które mogą być rakotwórcze i mutagenne.
Jakość używanego tłuszczu do smażenia ma bardzo duże znaczenie, niektóre potrawy absorbują go nawet do 40%. Pod wpływem wysokiej temperatury w ogrzewanym tłuszczu, jak i ogrzewanej potrawie zachodzą zmiany oksydacyjne, hydrolityczne oraz termiczne. Intensywność tych zmian zależy od temperatury i czasu smażenia, ale także rodzaju, jakości i ilości ogrzewanego tłuszczu.

Olej rzepakowy w porównaniu do innych olejów ma najmniejszą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, przy czym największą ilość kwasów tłuszczowych n-3 i jest uznawany za jeden ze zdrowych wyborów.
Olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia 242 stopnie Celsjusza.

Należałoby się przyjrzeć codziennej diecie i wprowadzić potrawy, które będą równie smaczne i przygotowane znacznie korzystniejszymi dla zdrowia technikami kulinarnymi.

Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła
http://agataprzytula.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy