Dzień dobry,
Smażenie nie jest zalecaną obróbką termiczną do przygotowywania potraw.
Zmiany zachodzące w ogrzewanym tłuszczu prowadzą do obniżenia jego wartości odżywczej. Podczas smażenia zmniejsza się ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, strawność i przyswajalność tłuszczów, tworzą się niebezpieczne dla zdrowia zawiązki, które mogą być rakotwórcze i mutagenne.
Jakość używanego tłuszczu do smażenia ma bardzo duże znaczenie, niektóre potrawy absorbują go nawet do 40%. Pod wpływem wysokiej temperatury w ogrzewanym tłuszczu, jak i ogrzewanej potrawie zachodzą zmiany oksydacyjne, hydrolityczne oraz termiczne. Intensywność tych zmian zależy od temperatury i czasu smażenia, ale także rodzaju, jakości i ilości ogrzewanego tłuszczu.
Olej rzepakowy w porównaniu do innych olejów ma najmniejszą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, przy czym największą ilość kwasów tłuszczowych n-3 i jest uznawany za jeden ze zdrowych wyborów.
Olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia 242 stopnie Celsjusza.
Należałoby się przyjrzeć codziennej diecie i wprowadzić potrawy, które będą równie smaczne i przygotowane znacznie korzystniejszymi dla zdrowia technikami kulinarnymi.
Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła
http://agataprzytula.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Na jakim tłuszczu najzdrowiej smażyć kotlety? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Olej rzepakowy a zawartość tłuszczów trans – odpowiada Piotr Pilarski
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zamiana masła na olej – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy olej palmowy w jedzeniu jest szkodliwy dla zdrowia? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dlaczego poleca się oleje rafinowane jako właściwe do używania w wysokich temperaturach? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Zasady spożywania oleju lnianego – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy podgrzewanie tłuszczy nienasyconych w mikrofali (poniżej 100 stopni C) może powodować przekształcenie ich w tłuszcze trans? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
artykuły
Olej rzepakowy - roślinna alternatywa dla ciebie i planety
**Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i
Dlaczego nie należy unikać tłuszczów w diecie?
Tłuszcz nie ma ostatnio dobrej reklamy. Mówimy o n
Olej rzepakowy - czyli kilka faktów, o których nie wiedziałeś
Wybierając olej rzepakowy ze sklepowej półki rz