Witam serdecznie. Takie działanie jest słuszne, oczywiście zależy co chcesz przez to osiągnąć. Proponowałbym nie używać tłuszczów do smarowania chleba w ogóle. Zmiana na oliwę z oliwek lub olej rzepakowy powoduje pozytywne działanie poprzez zwiększoną obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych. Większa ilość NNKT jest dobra dla organizmu.
Zdecydowanie tak, zwłaszcza jeśli w mieliśmy odczynienia z problemami kardiologicznymi lub podwyższonym poziomem lipidów we krwi (np. poziom cholesterolu lub triglicerydów). Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego dlatego też zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze typu trans, które bardzo niekorzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Z tego powodu tłuszcze pochodzenia roślinnego są zdrowsze i wskazane zwłaszcza dla osób starszych. Olej rzepakowy jest świetną alternatywą jeśli chcemy wykorzystać tłuszcz do obróbki termicznej (pieczenia, grillowania, podsmażania), oliwa z oliwek jest doskonałym tłuszcze do spożycia na surowo (do surówek, sałatek, do skrapiania pieczywa). Niestety przy obróbce termicznej oliwa traci część swoich prozdrowotnych właściwości ponieważ tłuszcze jedno i wielonienasycone ulegają utlenieniu. Skład olej rzepakowego jest bardziej stabilny nawet w wyższych temperaturach.
Zastąpienie tłuszczy zwierzęcych w tym masła oliwą z oliwek czy olejem roślinnym jest zjawiskiem korzystnym. Oliwa z oliwek bogata jest w wiele cennych dla zdrowia substancji m.in. kwas oleinowy oraz witaminy: A, D, E i K. Najlepsza oliwa to ta określana mianem "extra virgin". Jest ona najwyższej jakości i może mieć zastosowanie podczas smażenia. Co do masła to na pewno należy zrezygnować, ze smażenia na nim, ponieważ nie jest to tłuszcz przeznaczony do obróbki termicznej ze względu na tak zwany niski punkt dymienia oraz zawartość substancji białkowych, które pod wpływem podgrzewania rozkładają się do szkodliwych substancji. Poza tym masło, jako tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, których wysoka konsumpcja wiąże się ze wzrostem poziomu we krwi lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) znanych powszechnie jako „zły” cholesterol. Spożycie masła jest więc przeciwwskazane u osób z hipercholesterolemią.
Z masła nie trzeba jednak rezygnować w 100%. Jest ono najlepszym naturalnym źródłem witamin A, D i E. Masło jest źródłem dobrze przyswajalnego jodu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Występują w nim również duże ilości selenu, który jest ważnym przeciwutleniaczem. Poza tym w maśle znajdziemy mangan, chrom, cynk i miedź. W przypadku zdrowych dorosłych osób – mających prawidłowy poziom cholesterolu rozsądne spożycie produktów zawierających cholesterol, a więc i masła umożliwi utrzymanie odpowiedniego stężenia tego składnika we krwi. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie tłuszcze stosować w diecie u osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czy organizm może normalnie funkcjonować bez masła? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy mogę zamiast masła używać oleju kokosowego, mając przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Czym zastąpić masło? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Dlaczego nie należy unikać tłuszczów w diecie?
Tłuszcz nie ma ostatnio dobrej reklamy. Mówimy o n
Olej rzepakowy - roślinna alternatywa dla ciebie i planety
**Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i