Witam,
Zaczynając od kwestii olej kokosowy czy masło zdecydowanie odpowiem, że masło. Olej kokosowy będzie zdecydowanie gorszym wyborem niż masło ponieważ również podniesie poziom cholesterolu a dodatkowo kwasy tłuszczowe w nim zawarte są trochę gorzej trawione niż te zawarte w maśle. Co do kwestii cholesterolu... Wszystko zależy od tego, jak bardzo podniesiony jest poziom cholesterolu i proszę zwrócić bardziej uwagę na to czy podniesiona jest tzw. zła frakcja cholesterolu czyli cholesterol LDL niż cholesterol całkowity. Proszę oprócz masła i oleju kokosowego zwrócić uwagę na margaryny i oleje. Na poziom cholesterolu nie będą wpływać margaryny i oleje. I to na nie najlepiej zamienić olej kokosowy i masło. Margaryny proszę wybierać tylko tzw. miękkie, kubkowe czyli te, które powszechnie używamy do smarowania pieczywa. Zdecydowanie proszę zrezygnować z tzw. margaryn twardych czyli tych, które mają twardą konsystencję i często używamy ich do pieczenia. Te są zdecydowanie niepolecane ponieważ zawierają szkodliwe tłuszcze TRANS i również będą podnosiły poziom cholesterolu LDL. Oprócz margaryn miękkich można używać olejów np. oleju rzepakowego, oliwy z oliwek czy oleju lnianego. Należy jednak przede wszystkim pamiętać żeby użyta ilość tłuszczu (nieważne czy margaryny czy oleju) była jak najmniejsza. To jest najważniejsze zalecenie w przewlekłym zapaleniu trzustki. Czyli chleb smarujemy bardzo cienko, z nabiału wybieramy ten chudy (chudy twaróg, jogurt naturalny zamiast śmietany), chude mięsa (drób zamiast wieprzowiny, szynka z kurczaka zamiast boczku) a przygotowując potrawy używamy jak najmniej tłuszczu (gotujemy w wodzie, gotujemy na parze, pieczemy bez tłuszczu lub dusimy na wodzie z odrobiną oleju).
Pozdrawiam
Maja Czerwińska-Rogowska dietetyk Gryfice

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty